ВНИМАНИЕ! Снегът в Рила стига до 2 м, максимална степен на лавинна опасност

02 Март 2018 | 08:41
0 коментара
Общество

Максимална степен на лавинна опасност обявиха вчера в Рила. От навалелия около един метър нов сняг в планината има опасност от лавини, които може да се окажат фатални за неподготвени туристи, предупредиха от спасителния отряд в Дупница.

На хижа „Иван Вазов“ снежната покривка е около 2 м. За да се придвижват туристи до хижа „Ловна“, са направени тунели , а на хижа „Пионерска“, която се намира на 1540 м надморска височина, непосредствено над Паничище, е навалял около 1 м сняг. Вчера около обяд температурата на въздуха там беше около -4 градуса.

Шефът на спасителната група в Дупница Кирил Чолаков даде следните съвети на любителите на планината и белите спортове: „Тези дни наваля около 1 м нов сняг, който дава предпоставка за лавини. През трите почивни дни много туристи и скиори ще тръгнат по пътеките за хижа „Иван Вазов“ или други обекти в планината. Съветвам туристите да следват указателните табели и да не се отбиват от пътя. Да внимават в местността Пазар дере, под хижа „Иан Вазов“, то е запълнено със сняг от навяванията. Екипировката е много важна при такива условия“, съветва Кирил Чолаков.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP