Внимание родители! Все повече деца се забъркват с дрога в училище

18 Март 2019 | 14:53
1 коментара
Общество

20 % ръст на престъпления, свързани с наркотици и извършени от деца.

В тази графа влизат и много деца, хванати да пласират дрога. Това сочи последният доклад на МВР.

Расте и броят на децата под 14 години, които прекрачват закона. През 2017 година са 1595, а през 2018 година - 1685. Това на практика означава 100 деца повече в конфликт със закона.

Общият брой на децата, задържани за извършено престъпление миналата година, е близо 6000. В  тази графа попадат и кражбите, хулиганските прояви, но най- съществен остава ръстът именно при престъпленията свързани с наркотици.

15-годишно момче разказва пред Нова тв, че среща наркодилъри всеки ден в училище. "В цялото училище има по едно-две дилърчета, които предлагат трева и амфетамини." По думите му, да си дилър в училище е модерно и допълва, че има съученици, които са били арестувани за разпространение на наркотици.

Ученикът си обяснява посягането към дрогата с факта, че родителите не говорят достатъчно с децата си. "Сядат и ни обясняват с две думи кое е правилно", обяснява той и допълва, че така той и връстниците му възприемат казаното само като думи и нищо повече.

Желяз Турлаков е имал челен сблъсък с дрогата като малък, но успява да се спаси. Днес е клиничен терапевт и част от общност, която се бори с наркотиците. Обиколил с колегите си около 50 училища в България. Тайните им анкети показали, че  40% от децата са пробвали трева.  Около 20-25% - амфетамини. Една цигара марихуана върви между 10 и 20 лв.

"Не може да се преструваме, че проблемът не съществува", обяснява Турлаков и допълва, че най-правилното решение  в създадената ситуация е да се въведат тестове в училищата.

За да е успешна тази битка обаче родителите трябва да се научат да виждат знаците, че децата им тръгват по пътя на дрогата.

Добавени коментари

Angel публикува:
18 Март 2019 | 16:57
При полицай дилъри нормално е разпространението на дрога . Кои гони дилърите ???!!!!. Родителите.

Добавете Вашия коментар

TOP