Внимание! Прекомерното пиене на вода може да ви причини нещо ужасно

24 Ноември 2018 | 08:50
0 коментара
Любопитно

Счита се за здравословно да се пие много вода. Въпреки това, според лекарите, консумацията на прекалено много вода е опасно за здравето. Резултатът може да бъде нарушение на невронните връзки на мозъка и дори смърт.

Известно е, че бъбреците могат да обработват около 800-1000 милилитра вода на час. Превишаването на допустимото количество заплашва дисбаланса на натрий в човешкото тяло. За хората с бъбречни проблеми надхвърлянето на границата може да се случи по-бързо.

Според експерти, прекомерната консумация на вода е също толкова опасна, колкото и дехидратацията. Според средната стойност, безопасна доза консумация на вода на ден е около 3-4 литра течност. Ако човек живее в горещ климат и се изпотява много, нивото на потребление се измества до горния праг.

Европейският орган по безопасност на храните препоръчва на жените да пият около 1.6 литра течност, а мъжете - около 2.0 литра течност на ден. Това са около осем чаши по 200 мл за жена и 10 чаши по 200 мл за мъж. Все пак височината, температурата и активността имат значение (например, ако се упражнявате много в горещ ден, ще трябва да пиете повече).

Имайте предвид, че около 20% от водата си всеки ден получавате чрез храната, но това е извън препоръчителната дневна доза. Влизат ли общите литри чай, кафе и газирани напитки? Можете да получите определено количество вода от други напитки, като чай, кафе и газирани напитки, но те са диуретици и по-скоро могат да ви накарат да ожаднеете повече. Водата също е много по-здравословна - няма калории или захар. / Zdrave.to

Добавете Вашия коментар

TOP