ВНИМАНИЕ! От днес са в сила новите правила за влизане в Гърция

15 Юли 2020 | 08:55
0 коментара
Общество

От полунощ днес влизат в сила новите правила за пътуване до Гърция. Властите в южната ни съседка ще допускат чужди граждани на своя територия само след представяне на отрицателен PCR тест, като резултатът от него е преведен на английски, а в документа са записани трите имена и номера на паспорта или личната карта на пътуващия.

Тестът трябва да е направен до 72 часа преди преминаването на границата. Дори и при отрицателен тест и изрядни документи,

гръцката страна си запазва правото по свое усмотрение избирателно да тества влизащите в страната.

До края на август пътуващите ще трябва да попълват и електронен формуляр с генериран QR код.

Причината за по-строгите мерки е установеният завишен брой заразени с коронавирус туристи, преминали през „Кулата – Промахон”. През другите гранични пунктове между България и Гърция до 29 юли ще се допускат единствено товарни камиони и сезонни работници.

Властите в Атина обмислят и задължително носене на маски във всички закрити обществени пространства, като допълнителна мярка срещу заразата.

Също от днес влизат в сила ограниченията и за българи, пътуващи за Унгария

Унгария въвежда класифициране на държавите в „червени“, „жълти“ и „зелени“, въз основа на тежестта на ситуацията с коронавируса във всяка от тях.

България, Португалия, Румъния и Швеция са „жълти“ страни от ЕС. Чуждите граждани, включително и българи, които пристигат от „жълти страни“, ще подлежат на медицински преглед на границата, както и ще им бъде налагана 14-дневна задължителна карантина.

Изискването за самоизолация ще отпадне ако бъдат доказани два последователни отрицателни теста за коронавирус, снети през 48 часа в рамките на предходните 5 дни. Същото се отнася и за държави извън Европейския съюз – Обединеното кралство, Норвегия, Русия, Сърбия, Япония, Китай и САЩ.

За унгарските граждани, идващи от „жълта страна“ се изисква наличието на един отрицателен тест за отмяна на задължителната карантина, а тези, които идват от „червена“ ще се нуждаят от два отрицателни теста.

Сред европейските страни Албания, Босна и Херцеговина, Беларус, Косово, Северна Македония, както и Молдова и Черна гора са „червени“. Азия, Африка и Южна Америка също са класифицирани като „червени“.

Хърватия, все още е класифицирана като „зелена”.

Транзитният и товарният трафик ще се осъществява както досега, като ще трябва да се следват официално определените коридори. Категоризацията на държавите ще се преразглежда периодично.Източник: БГНЕС 

Добавете Вашия коментар

TOP