ВНИМАНИЕ! От 500 до 2000 лева са актовете за незаконна търговия с пиротехнически изделия

26 Декември 2014 | 10:41
0 коментара
Общество

Засилен контрол върху продажбата на увеселителни пиротехнически изделия се извършва в Благоевград и региона. Това каза за ‘‘Фокус’’ инспектор Бойко Костадинов, началник на служба „Контрол на общоопасните средства“ при Областна дирекция на МВР-Благоевград.

Проверяват се търговците, които имат издадени разрешения за дейности с пиротехнически изделия, пазари и други търговски обекти. Изискване за лицензираните търговски обекти е пиротехнически средства да се съхраняват и продават само в оригинална опаковка с инструкция на български език, също и на видно място в магазина да има списък на предлаганите изделия.

Инсп. Костадинов уточни, че е забранена употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, училища, социални домове, храмове, манастири и в закрити помещения.

''Пиротехническите средства в зависимост от техния вид, употреба, предназначение и степен на опасност, включително ниво на шум, се категоризират от производителя в три категории, като търговците нямат право да продават тези от категория 1 на лица под 12 години, категория 2 на лица под 16 години и категория 3 на непълнолетни. Актовете за незаконна търговия са между 500 и 2000 лева", обясни инспектор Костадинов.

Той призова потребителите да бъдат внимателни с пиратките, тъй като употребата им в нарушение на инструкциите може да предизвика различни наранявания и апелира към гражданите да закупуват пиратки, бомбички и други материали само от лицензирани магазини, за да не се стига до произшествия.

Добавете Вашия коментар

TOP