Предупреждение за интензивни валежи във вторник. У нас се очакват порои, а за Гърция в района на Солун и още няколко области е обявен червен предупредителен код. 

Във вторник в следобедните часове и през нощта срещу сряда ще започнат валежи, които на много места ще бъдат интензивни. Само за няколко часа в някои райони ще паднат до 50 л/кв м. Миналата седмица при критичните наводнения в София, количествата бяха между 30 и 45 л/кв.м. 

Почти цяла България е под опасност от наводнения. 

А в южната ни съседка Гърция обстановката ще е още по-тежка. През последното денонощие пороите затрудниха трафика в района на Атина. На места са отнесени пътища. Противопожарните служби са реагирали на десетки сигнали за наводнени улици, подлези, сгради и приземни етажи. 

Циклонът ще продължи да създава опасност и за много области е обявен червен предупредителен код, като най-критично ще бъде положението в района на Солун и Лариса, където очакваните количества са над 100 л/кв.м. 

Източник: Nova

Сложна ще остане метеорологичната обстановка и в средата на седмицата.

Под влияние на преминаващ през Балканите средиземноморски циклон, на много места в нашата страна ще има валежи, главно в югоизточната й половина - и гръмотевични бури. Валежите ще са интензивни и значителни по количество, в отделни райони - надхвърлящи 65 л/кв. м.

Температурите ще бъдат доста по-ниски от обичайните - максималните в сряда ще са предимно между 20 и 25, но в районите с по-интензивни и продължителни валежи ще остават под 20 градуса. 

През нощта срещу четвъртък и до обяд в Североизточна България валежите ще продължат, докато в останалата част от страната временно ще отслабнат и спрат.

Около и след обяд от югозапад отново ще завали, ще се развият и гръмотевични бури. Остава и вероятността за значителни количества валеж, по-голяма - в Западна и Централна България.

Източник: Thinkstock

Подробна 10-дневна прогноза за времето можете да намерите в Sinoptik.bg