Внимание! Опасност от лавини в Рила и Пирин

18 Декември 2018 | 15:54
0 коментара
Общество

На много места в Рила и Пирин има опасност от образуване на лавини. Георги Боцев, планински спасител от отряд „Благоевград“ от Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК за района на Рила планина.

По думите му в района на хижа „Иван Вазов“, от към язовир Калин, целият склон е лавиноопасен. От Рилския манастир към хижа „Рибни езера“ при дебел сняг целият път е също лавиноопасен, от лявата страна, и падат ненадейно лавини върху самия път. Боцев допълни, че малко под хижа „Македония“ има 2 големи лавини, които са доста опасни. Той подчерта, че извън билото всички склонове са много опасни.

„Във високата зона на планината движението извън билото през зимата е много рисково. По билото затова има жалони, които трябва да се следват, но на много места от вятъра те са изкъртени. Преди години имаше табели с GPS-координатите от стълб до стълб, но вече и те почти са изчезнали“, коментира планинският спасител.

Георги Боцев добави, че е хубаво през зимата, когато човек се движи, да разполага с някаква навигация, с която да се ориентира, и да не напуска пътеката, защото при мъгла много лесно може човек да излезе от маршрута и да попадне в лавинна зона./Монитор

Добавете Вашия коментар

TOP