Внимание! Нова измама: Търговци пуснаха тестове за COVID-19 по 30 лева

25 Март 2020 | 16:41
0 коментара
Любопитно

Нова измама в интернет, свързана с COVID-19, плъзна в социалните мрежи.

Анонимни търговци вече предлагат в социалните мрежи тестове за коронавирус с неясен произход и съмнително действие.

Според оферта във Facebook сами в домашни условия можем да проверим дали сме заразени с COVID-19.

„Професионален домашен бърз тест за коронавирус. Ако искате да знаете дали сте болен – не закъснявайте. Поръчайте го веднага – за 29.88 лв”. Препрати ме към една Facebook страница, която имаше двайсетина лайка и нямаше посочен някакъв уеб сайт, не беше свързана с някаква организация”, обясни потребителят Евгени Терзиев.

Евгени влиза в контакт с търговеца през страницата, откъдето се извършват продажбите. „Те казаха, че е кръвен тест, с който можем да се изследваме от вкъщи. Казват, че са немска фирма, но аз не вярвам, че това е вярно – просто искат хората по някакъв начин да им повярват”, допълва Терзиев пред Нова тв.

Потвърждават го и магистър-фармацевти. Засега при познатите по цял свят тестове, кръв се взема само в болници, както и гърлен секрет. А изследването се прави в специализирани лаборатории. В домашни условия това е невъзможно - категорични са експертите. След като Евгени иска повече информация за фирмата и самите тестове, е блокиран. Негови приятели обаче продължават да пишат до търговеца, за да получат повече информация за начините на доставка.

Според експерти по киберсигурност става дума за класическа измама в интернет. „Аз самият при опит да комуникирам с тях, използвах профил под прикритие, за да им пиша. Много възможно е хората, които седят отсреща, никога да не разберем точно кои са. Въобще няма никаква информация за търговеца, имаме буквално в рамките на два дни 1-2 харесания на отделни снимки”, посочи експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Фармацевтите съветват дори да пазаруваме през интернет – да търсим ясна информация за търговеца и пълно описание за употребата на продукта и възможните странични ефекти.

Добавете Вашия коментар

TOP