ВНИМАНИЕ! Над 460 полицаи ще следят за спазване на скоростта на 19 и 20 април

18 Април 2017 | 15:44
0 коментара
Общество

Акция срещу шофьори, неспазващи ограниченията на скоростта ще се проведе в цялата страна.

Над 460 полицаи ще следят за спазване на скоростта на 19 и 20 април, обясниха от „Пътна полиция“.

От 19 април е обявена специализирана полицейска операция за контрол на скоростта за 24 часа – до 20 април. Над 460 служители ще бъдат пряко ангажирани в операцията с всички налични технически средства. Над 290 ще бъдат точките за контрол в цялата страна. Те ще бъдат разположени на места, където автомобилите могат да развиват по-висока скорост от максимално разрешената и на критични участъци. Пътищата Русе - Бяла, Благоевград - Симитли, Кресна, София - Калотина и автомагистралите спадат към критичните участъци. Началникът на сектор „Контрол на пътното движение и правоприлагане“ в отдел „Пътна полиция“ Росен Рапчев обясни, че България участва в 24-часовата операция за контрол на скоростта за трета година. „Преди три години операцията беше само в Германия и Испания. Установи се, че в деня, в който се осъществява толкова мащабен контрол на скоростта, общото придвижване на всички моторни превозни средства, е с намаляла скорост. Това допринася за рязкото намаляване на всички пътни инциденти. На много точки за контрол в цялата страна ще се осъществява контрол на скоростта”, обясни още Росен Рапчев.

От 17 април започна и друга полицейска акция, която ще продължи до 23 април, координирана от Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL. От 15 май 2008 г. България е член на Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL.

Членството ни се изразява в участие във всички организирани от TISPOL инициативи, каквато е и операция скорост на територията на всички държави – членки в ЕС. „Скоростта, както в България, така и в другите държави от ЕС е основната причина за възникване на тежките произшествия със загиналите и ранените при тях. Затова и ние като членове на TISPOL се включваме в тази инициатива. Всички налични мобилни камери ще бъдат максимално ангажирани и натоварени за контрол на скоростта. Стационарните камери си работят непрекъснато”, обясни комисар Бойко Рановски, началник на отдел „Пътна полиция“ в Главна дирекция „Национална полиция“.

„Ще наложим санкции на всички нарушители, които не спазват разрешената скорост за движение. Скоростта през последните 10 години е основната причина за възникване на тежките произшествия. След това се нареждат неправилни изпреварвания и маневри”, посочи още комисар Рановски.

От друга страна комисар Бойко Рановски обясни, че преди празниците полицията е обърнала внимание на водачите, че ще има засилен трафик, натоварени участъци, места, където текат ремонтни дейности, места, където ще има струпване на колони и да не се предприемат изпреварвания, да се движат със съобразена скорост. Но, не всички водачи се съобразили с указанията.

Миналата година по Великденските празници загиналите са били 5-ма, а тази година са 8. Рановски посочи още, че от началото на годината са свалени 1684 регистрационни табели на превозни средства. От тях 599 са водачи, които са били неправоспособни; 855 са водачи след употреба на алкохол и 230 са водачи, които са употребили наркотици. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP