Внимание мъже! Грозят ви пет години затвор при домашно насилие

25 Октомври 2018 | 14:27
0 коментара
Общество

Криминализиране на психическото насилие, от което са настъпили вредни последици за пострадалия, предвиждат проектопромени в Наказателния кодекс, внесени от група депутати от ГЕРБ.
 
Който системно упражнява психическо насилие над другиго и от това настъпят вредни последици за пострадалия, се наказва с лишаване от свобода до една година или пробация, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление, е записано в законопроекта.
 
Предвижда се наказанието да се налага и на онзи, който системно преследва другиго с цел да възбуди основателен страх за безопасността му или за безопасността на негови близки.

Според определението, предложено в проекта, преследване е всяко поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице, което има като последица насаждане на чувство на страх у него. Заплашителното поведение може да се изразява в следене на другия човек, включително появяване на работното му място и други посещавани от него места за социални контакти и отдих, показване на другия, че е наблюдаван, навлизане в нежелана комуникация с него чрез всички възможни средства за комуникация.
 
Наказанието е лишаване от свобода до пет години, ако това деяние е извършено в условията на домашно насилие.


 Целта е да дадем всеобхватна защита срещу домашното насилие и всички други форми на агресия, обясни председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която също е подписала законопроекта. Надявам се да загърбим политическите си пристрастия и да направим така, че да намалим домашното насилие, защото подобен закон не бива да бъде политизиран, посочи тя.

Според статистиката всяка четвърта жена е жертва на насилие. Надявам се, че ще вземем възможно най-строгите мерки, законопроектът инкриминира престъпления срещу личността, засягащи физическата неприкосновеност, системното психическо насилие, системното преследване, от които са настъпили вредни последствия за личността, отбеляза Караянчева.
 
Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов обясни, че акцентът и новото в законодателното предложение са свързани с инкриминирането на психическия тормоз. Психическото насилие оставя трайна следа в личността на жертвата и тежки вредни последици, то може да се проявява както с физически тормоз, така и с нагрубяване или с поставяне във финансова зависимост, каза Кирилов. Той информира, че следващата стъпка ще бъдат промени в закона срещу домашното насилие.

Добавете Вашия коментар

TOP