Жълт предупредителен код за обилни валежи и гръмотевични бури е в сила в 13 области на страната за сряда сочи справка в сайта на НИМХ към БАН. Атмосферното налягане слабо ще се повиши, но ще остане малко по-ниско от средното за юни.

Кодът е обявен в областите: София, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Сливен, Кърджали, Хасково и Ямбол.

През първата половина от нощта все още на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, но явленията ще са в процес на затихване. През втората половина от нощта ще бъде предимно ясно.

В сряда преди обяд над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд отново ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места, главно в югозападната половина от страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Остават условията за градушки. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 28 и 33 градуса.

Над Черноморието

преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на повече места, главно по южното крайбрежие, ще превали и прегърми. Максимални температури на въздуха –  25-28 градуса. Температурата на морската вода е 21-23 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините

преди обяд ще има и слънчеви часове, но около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Максимална температура на височина 1200 метра около 20 градуса, на 2000 метра – около 13 градуса.

Източник: Thinkstock/Guliver

В четвъртък (7 юни)

вятърът ще се ориентира от изток-югоизток, в източните райони ще бъде до умерен. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, на места, главно в Северна България, интензивни и значителни по количество. Дневните температури слабо ще се понижат.

В петък (8 юни)

валежи са малко вероятни. Ще преобладава слънчево време. Вятърът ще бъде с южна компонента, слаб, в Източна България – до умерен. Температурите ще се повишат и в по-голямата част от страната ще достигнат 30-35 градуса.

Подробна 10-дневна прогноза за времето можете да намерите в Sinoptik.bg