Внимание! Източват кредитните карти през игри в интернет!

11 Юни 2020 | 18:06
0 коментара
Криминално

Интернет крие невероятно много опасности. Той е проекция на реалния свят - каквито опасности има на улицата, такива опасности има и онлайн. Просто средата е малко по-различна. Опасностите най-често са компрометиране на имейли или профили в социалните мрежи и последващ онлайн тормоз или изнудване, извличане на банковите детайли, или номер и пин на дебитни и кредитни карти на родителите, с които децата пазаруват, събирането на лични данни и друга информация от приложенията за телефони, както и покупките в приложенията, за някои от които се разбира чак когато дойде сметката или извлечението от банката. Това показва анализът на IT специалисти.

Интернет е източник на забавление за децата, но крие някои рискове, които е важно те да познават, за да могат да се предпазят. Личната сигурност е от първостепенна важност и има основни правила, които всеки трябва да знае, особено децата.

Децата свързват интернет само със забавления - игри, чат, гледане на филми и клипчета. В ранна възраст те са малко по-наивни и когато не осъзнават за опасностите, по-лесно стават жертви на хора с нечисти намерения.

Специалистите препоръчват родителите да бъдат обучени, за да могат да научат децата си и да изискват от тях определени действия в тази посока.

И навън не е съвсем безопасно, но не затваряме децата си по къщите, а ги учим как да се пазят сами, как да им светва една червена лампа, когато видят нещо съмнително и как да реагират в определени ситуации, твърдят специалистите.

Статистиката показва, че много хора използват слаби пароли, за да ги помнят по-лесно, държат ги върху компютрите си, в портмонетата си, пишат си пин кода на дебитната карта върху нея, за да не я загубят и т.н.

Едни от най-използвани пароли в света са ПАРОЛА, 123456, QWERTY и т.н., така че не е много трудно масата публични акаунти да бъдат компрометирани дори и без подръчни средства. И не на последно място, една от най-разпространените и подценявани опасности е лавината от фалшиви новини, която ежедневно ни залива и манипулира мнението ни, дезинформира ни, плаши нас и децата ни и ни пълни главите с глупости.

IT специалистите съветват, когато детето ви започне да използва първото си устройство с Android, приложението Family Link от Google, което вече го има и на български, може да ви помогне да установите определени дигитални правила.

Можете да създадете на детето си профил в Google, който е почти като вашия, но ще сте в състояние да управлявате приложенията му, да наблюдавате времето за ползване и да задавате време за сън на устройството на детето.

Ако имате личен акаунт или ако детето ви има такъв, от Фейсбук предлагат някои полезни връзки, съвети и трикове, които ще помогнат на вас и детето ви да научите повече относно онлайн безопасността.

За да могат децата ви по-лесно и по-безопасно да изследват света чрез онлайн видеоклипове, можете да си инсталирате приложението YouTube Kids, създадено от Google. То използва комбинация от филтри + отзиви и прегледи, извършвани от реални хора, за да може да предостави единствено видеоклипове, които са подходящи за деца.

YouTube Kids има версия на български език и предлага оптимизиран за употреба от деца интерфейс с големи икони, гласово търсене, канали и плейлисти в четири категории - Обучение, Поредици, Разглеждане, Музика. Налице е също пълен пакет с родителски контроли, чрез които можете да персонализирате практическата работа според нуждите на семейството си.

Има и опция за подаване на сигнали към Google за неподходящо съдържание. Kidy - Safe search for kids пък е базирана на Google интелигентна търсачка, насочена към децата. Резултатите от търсенето в тази търсачка подчертават свързаните с деца уеб страници, за да могат те да учат, играят и мислят.

Kidy.co блокира и неприличното съдържание, но освен блокирането на неприлични ключови фрази, търсачката блокира сайтовете със съдържание за възрастни и освен това предлага уеб страници, които дават подходящо образование за децата. Може да видят повече и за Footprints - приложение, което позволява на родителите по всяко време да следят къде се намират децата им. За съжаление много от децата използват сайтове, за които знаят, че родителите им не използват, и докато родителите комуникират чрез Facebook Messenger или Viber, то най-често децата използват Snapchat, Kik или WhatsApp.

Докато родителите използват YouTube, децата използват TikTok. Докато родителите използват Facebook, децата използват Instagram. Добре е родителите да разберат кои приложения използва тяхното дете и да научат повече за тях и опасностите, които има в конкретната платформа.

Добавете Вашия коментар

TOP