Внимание, грип на хоризонта: “Канзас” и “Бризбейн” ни атакуват след празниците

28 Декември 2019 | 12:05
0 коментара
Общество

“Канзас” и “Бризбейн” са двата грипни щама, които вероятно ще ни разболяват този сезон, предполагат епидемиолозите у нас.

Те са от тип А, като е по-вероятно превес да вземе  “Канзас”, или H3N2 За категорични прогнози обаче е рано, тъй като все още циркулацията на грипния вирус в Европа не е голяма. В момента в страните от европейския регион на Световната здравна организация само в две държави . Грузия и Северна Ирландия има умерено разпространение на грип. В България до момента са регистрирани само няколко единични случая.

Според проф.  Кантарджиев  очакванията са случаите на заболяване да започнат да зачестяват след Нова година, когато всички се върнат на работа, а децата – на училище и детска градина, и има по-голямо струпване на хора в затворени помещения.

По-вероятно е у нас превес да вземе “Канзас”, но и срещу него, и срещу “Бризбейн” българите имат изграден някакъв имунитет, защото с подобни на тях вируси вече сме се срещали. “Канзас” беше нов за страната ни преди 2 години, но с подобни на него и на “Бризбейн” вируси възрастните вече са се срещали, прогнозира проф. Кантарджиев.

Според него по-топлото време през декември е допринесло за това разпространението на грипа да се забави – “отварят ли се прозорците, свежият въздух е враг на грипа“, смята главният епидемиолог на страната. Друга положителна тенденция е, че има 2 пъти повече имунизирани хора и че по-масово се проявява желание да се взимат превантивни мерки. 

Добавете Вашия коментар

TOP