ВНИМАНИЕ! Епидемиолозите нащрек за смъртоносната инфекция у нас, удря с 40 градуса и парализа

22 Юли 2016 | 10:55
0 коментара
Общество
ВНИМАНИЕ! Епидемиолозите нащрек за смъртоносната инфекция у нас, удря с 40 градуса и парализа

Най-малко 15 лични лекари са стигнали до болница през последния месец заради летен вирус. За това сигнализираха общопрактикуващи медици, пише "Телеграф".По думите им в София редица практики са останали затворени и пренасочват пациентите към заместниците си. Няколко са заразите, които върлуват в страната, а данните на Националния център по заразни и паразитни болести сочат нарастване на заболеваемостта. Те обаче имат десетки представители и трудно може да се открие кой е виновникът, причинил болестта. В някои случаи симптомите отшумяват за един два дни, а в други могат да мъчат седмици наред. В момента особено разпространена е заразата, която ни тръшка с упорита температура, достигаща до 40 градуса, и силна диария, която бързо води до обезводняване

"Да, вече има колеги, които излязоха в болничен, а някои стигнаха и до вливане на системи. Особено при нашата професия малко невнимание и неспазване на правилата, разболяването е изключително лесно. На ден през кабинета ми минават близо 100-тина души и повечето от тях идват със симптоми", казва д-р Маргарита Петкова - общопрактикуващ лекар и педиатър. По думите й най-много са болните хлапета. Това сочат и цифрите в Информационната система за събиране и анализиране на данните от грип и ОРЗ. Общо за страната заболеваемостта е около 30 на 10 000 души, но при децата от 0 до 4 г. тя е по-висока - 125 на 10 000.

Епидемиолозите следят зорко всяка проба заради заплаха от смъртоносния ентеро 71 (ЕV-A71). Този вирус може да доведе до трайна парализа на крайниците, което често се наблюдава при деца. През 1975 г. той е предизвикал епидемия у нас и разболял 700 души, като 44 от тях умират. Не отдавна ме отчетен епидемичен взрив в Испания. Стотици се разболяха, а 87 деца бяха в много тежко състояние в реанимация.

Според специалистите има реална опасност заразата да стигне до страната ни. Проблемът е, че симптомите не се различават много от типичните летни вируси - висока температура, силна отпадналост, обезводняване. Ако не се потърси навреме лекарска помощ или се прибегне до самолечение, обаче може да се стигне до загуба на съзнание и тежки усложнения като менингит, енцефалит и парализи.

Добавете Вашия коментар

TOP