Внимание! Бум на ухапани от кърлежи

15 Юни 2019 | 11:51
0 коментара
Общество

Бум на ухапванията от кърлежи след дъждовете и затоплянето на времето. Специалистите по инфекциозни болести регистрират и пациенти, заразени с лаймска болест, посочва NOVA.

Ухапване от кърлеж води Илиан Камбуров и малката му дъщеричка Анна в Националния център по заразни и паразитни болести.

„Извеждах я пред блока, след това се прибрахме, сложих я да спи и като се събуди видях, че има зачервено. Беше много малък, казаха, че е ларва”, каза той.

Лабораторните изследвания показват, че кърлежът не е бил заразен и бащата на Анна си отдъхва. Той и съседите му обаче остават нащрек.

„Ние там, където живеем, се организирахме, платихме си и напръскаха. Явно, че е някакъв бум в момента”, добави Камбуров. Една от причините за бума на кърлежи през този сезон са дъждовете и сравнително високите зимни температури.

„Ние нямаме повишаване на заболеваемостта, но има повишаване на ухапванията - нямаме повишаване на заболяванията от лаймска болест за територията на София”, заяви Цезарина Илиева, началник на отдел "Паразитология и ДДД"  в СРЗИ.

Медиците успокояват, че дори кърлежът да се окаже инфектиран, не трябва да се изпада в паника.

„Един такъв положителен резултат все още не поставя диагноза, защото не знаем колко време е престоял кърлежът, дали е изваден, специалистът ще каже.

Ако е по-малък периодът от време няма проблем, но ако е престоял по-дълго трябва, да сме с повишено внимание”, съобщи гл. ас. Магдалена Баймакова от Клиника по инфекциозни болести на ВМА.

От Столичната община уверяват, че обработката на тревните площи продължава.

„Столична община възложи допълнителни обработки на централните паркове и градини. Имало е сигнали от граждани и пращаме екипи”, каза Милена Васева.

При ухапване се препоръчва кърлежът да бъде изваден от медицинския специалист. А ако няма такава възможност то поне да носим в себе си пинсета, спирт и ръкавици.

Добавете Вашия коментар

TOP