Внасят законопроекта, регламентиращ част от нормите, въведени със Закона за извънредното положение

05 Май 2020 | 07:32
2 коментара
Политика

Днес в НС ще бъде внесен законопроект, с който да се регламентират част от нормите, въведени със Закона за извънредното положение, които да продължат да действат след изтичането му на 13 май. Той беше представен вчера от министъра на финансите Владислав Горанов, съобщи БНР.

Два месеца извънредно положение са достатъчни, обобщи финансовият министър:


„Няма извънредно положение - не предлагаме да бъде удължено. Този инструмент е изчерпан и няма нужда да бъде използван от политиците за упражнение върху правителството. Чрез него се ограничават демократични инструменти за контрол върху отделните власти“.

Отмяната не отменя мерките за борба с Ковид-19. С предложения от управляващите законопроект се делегират повече права и отговорности на министъра на здравеопазването:


„Да продължава да налага всички необходими мерки в посока облекчаване или в посока утежняване с оглед на преодоляването на рисковете, свързани с пандемията“, уточни Горанов.

„Голяма част от мерките, които се провеждат сега и показваха своята ефективност - да продължат да действат и след отмяната на извънредното положение“, добави здравният министър Кирил Ананиев.

Продължават да действат и мерките за справяне с икономическата криза:
„Да запазим всички мерки, които имат съществено отражение върху икономическия живот - програмите на социалното министерство“, добави Владислав Горанов.

Предлага се и да няма и външно оценяване на 4 и 10 клас. След 13 май се възобновява и пълната работа на съдебната система. Частните съдебни изпълнители обаче няма да могат да налагат запори за определен период от време.

Добавени коментари

Ванче Михайловия публикува:
05 Май 2020 | 13:25
Кога ще внесат за озаптяване на северо-макетата и да ги турят на мястото им?
Ванче Михайловия публикува:
05 Май 2020 | 13:24
Кога ще внесат за озаптяване на северо-макетата и да ги турят на мястото им?

Добавете Вашия коментар

TOP