ВМРО с акции под надслов „Долу Ньой!“ в цялата страна

28 Ноември 2018 | 07:29
0 коментара
Политика

Под ръководството на депутата и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов Патриотите от – Русе  поведоха факелно шествие от Паметника на Стефан Караджа по главната улица „Александровска“ и площад „Свобода“ до Паметника на свободата.  Шествието се проведе в навечерието на 99-ата годишнина от подписването на Ньойския договор.

С развети национални знамена, запалени факли и възгласи „Свобода или смърт за България“ и „Долу Ньойския договор“, споменавайки имената на редица национални революционери възторжените граждани изразиха отрицателното си отношение към несправедливия Ньойски договор.

Ето част от словото на Искрен Веселинов пред Паметника на свободата:

Събрали сме се със запалени факли да почетем този тъжен за България ден. Ден, в който десетилетните усилия на Третото българско царство – да бъдат освободени и обединени българите от цялото българско землище, бяха - за съжаление - увенчани със своя тъжен край. Водиха се три войни, дадоха се десетки хиляди жертви, стотици хиляди българи от поробените краища – Македония, Тракия, Западните покрайнини – побягнаха в пределите на свободна България. Всичко това бе плод на голям ентусиазъм, но не постигна успех, заради грешни тогава политически решения.

Пред Паметника бе запалено и изгорено копие от Ньойския мирен договор, а с едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите за свободата на България.

За поредна година Патриотите от ВМРО - Враца организираха шествие, което премина по главната улица на града и стигана до паметника на загиналите във войните врачани „Лъвчето“.

Народният представител от Обединени патриоти и член на ръководството на ВМРО Красимир Богданов каза пред присъстващите:

България няма да забрави жертвата на нашите деди, оставили костите си по бойните полета, няма да прости посегателството над българското единство и няма да остави нашите сънародници, които и днес живеят под диктата на чужди подтисници! България е държавата на българския дух. Страната, която граничи сама със себе си. Тя е там, където живее дори и само един българин!

От ВМРО – Шумен отбелязаха тъжната годишнина, като покриха символично с черен плат Паметника „1300 години България“. Патриотите гориха и копие на позорния Ньойски договор в знак на това, че не са забравени отнетите от България територии, за това, че Ньойският диктат, който прекърши устрема на българската нация, никога няма да бъде забравен!

За поредна година ВМРО - Пазарджик отбеляза годишнина от подписването на Ньойския мирен договор пред Историческия музей в града. Там Патриотите изложиха мащабна карта, на която се виждат всички промени, наложени от Ньойския договор. 

В Бургас представители на ВМРО раздаваха на съгражданите си стотици календари за 2019 г. Календарите са  отпечатани от ВМРО - Българско национално движение по повод 100-годишнината от подписването на Ньойския договор, която се отбелязва през 2019 г. 

 

На 27 ноември се навършват 99 години, откакто през 1919 г. министър-председателят Александър Стамболийски полага подписа си под злополучния Ньойски мирен договор, поставил юридическия край на българското участие в Първата световна война. България изживява своята втора национална катастрофа, като за по-малко от десетилетие претърпява крах българският национален идеал, а милиони наши сънародници остават да живеят извън границите на Отечеството. Много от тях, търсейки спасение от издевателствата, напускат родните си огнища и се насочват към българските граници. В следващите десетилетия България ще изживее тежките времена на вътрешно противопоставяне, достигнало до състоянието на гражданска война, ще се окаже в международна изолация, без реалната възможност да се защити от хищните си съседи. Пресечен е националният устрем към съзидание на държавността и обединение на нацията и като че ли и до днес българският народ не успява да се обедини в името на една кауза. В народната памет подписването на Ньойския договор е свързано с един мит – за счупената от Александър Стамболийски писалка, но и с документираната импровизирана манифестация на българите пред дома на народния поет Иван Вазов, не само, за да се отдаде заслужената почит към неговото дело, но и да се потърси своеобразна морална опора в предстоящите трудни времена.

През 1871 г., след Френско-Пруската война, в Париж са покрити с черни платна статуите на всички градове, отнети от територията на Франция. Платната са свалени едва след Първата световна война, когато Елзас и Лотарингия отново влизат във френските предели. Долу Ньой! Нищо не е забравено, нищо не е простено!

Добавете Вашия коментар

TOP