ВМРО Почете паметта на четниците загинали в Кръстовденското въстание 1903г

25 Септември 2017 | 09:25
6 коментара
Общество

 Патриотичните организации на ВМРО от Разлог и Банско, почетоа паметта на войводата Радон Тодев и неговите четници. 

На 23.09.2017 на едно от паметните за всеки родолюбив българин исторически места в Пиринска Македония-местността "Клепалото" при параклиса "Св.Богородица" в близост до Радонов гроб над село Годлево.  

На 4 октомври (22 септември стар стил) 1903 година заедно с четата си от 70 човека води сражение с османски войски, като прикрива и охранява изтеглянето на местното християнско население от подпалените разложки села. Ден преди това в църквата "Св. Троица" в Банско поп Стойко живи ги опява, защото момчетата знаели, че отиват на сигурна смърт. Над местността „Света Богородица“ в Годлевския балкан четата влиза в бой с 600 души тежковъоръжен аскер (редовна войска) и над 1,000 души башибозук. След петчасово ожесточено сражение четниците постепенно са обкръжени, нямат вода и боеприпасите привършват. Но никой не приема предложението на турския командир, албайбаши (полковник) Мустафа Селим Хаджиоглу да се предадат, макар че той им гарантира безопасно изтегляне, запазване на оръжията и на знамето. Когато патроните им свършват, Тодев и хората му водят ръкопашен бой до последния човек, загива цялата чета, а жертвите за аскера са 119 души. Практически цялото цивилно население, което охраняват, успява да стигне и пресече българската граница.

Вечна слава на борците и героите от Илинденско-Преображенска-Крьстовденската епопея!

ГЕРОИТЕ НЕ УМИРАТ!!!

Добавени коментари

Иван публикува:
26 Септември 2017 | 17:45
Айде жителите или по-скоро жителя на Бачево да не завижда, а да се радва че се правят такива сбирки и се почитат хората паднали в бой за родината.
Жител на Бачево публикува:
26 Септември 2017 | 16:53
Първо, Радонов гроб е в бачевско землище и това никой не може да го оспорва. И поради тази причина на 16.09.2017г по многобройна група от тези чичовци и лелки, включително и деца на 5-6 г посетиха самия връх, Радонов гроб и поднесе цветя и запали свещи на кръста и паметната плоча.И това е за трета поредна година.Годлевци обичат много да спекулират с това, ама единствено сложното "хидротехническо съоръжение" е тяхно дело. От към Бачево има добре почистена и маркирана пътека и който иска може да посети Радонов гроб през м. Ваде. Господата стойкаджии от ВМРО също знаят за това начинание, ама е пи хубаво да пият по една ракия над с.Годлево.
Владо Колчагов публикува:
25 Септември 2017 | 18:07
Шамби,се като ме нема вече в ГЕРБ,а и с кмето сте приятеле вече,от ГЕРБ ле че станеш и ти?
Местен публикува:
25 Септември 2017 | 13:43
А бе,какво да ви кажа?...Важното,че тези шепа хора са се сетили,че този ден е паметен за този край.Случаят е уникален.Четата на Радон Тодев-всички млади хора-женени с невръстни деца,младежи,младоженци-отиват на явна смърт,опети на живо и върнал се само един-така му било "писано"/до смъртта си беше известен като "Писаното Бърдарево"/.Ако тази тема се предостави на някоя американска филмова компания какъв ли филм ще направи?!Няма стара банска фамилия,която да не е свързана с някой от членовете на Радоновата чета,но малцина са тези,които се сетиха да ги почетат.Например общинската управа на Банско предпочете празникът на Добринище.И това не е лошо,особено когато има и банкет.БРАВО!
Бего публикува:
25 Септември 2017 | 11:43
"С какви се собереш - Таков че станеш!"
Владо публикува:
25 Септември 2017 | 10:18
Шамби,само се чудиш дека да се опиеш.

Добавете Вашия коментар

TOP