ВМРО: Да се замрази срокът на дължимите вноски по кредитите на физическите лица

19 Март 2020 | 13:23
0 коментара
Бизнес

До края на извънредното положение да спре да тече срокът на дължимите вноски по кредити на физическите лица. Такова предложение в закона за извънредните мерки правят депутатите от ВМРО.

Вноските ще останат дължими, но се пресича възможността по време на замразяването им да се отчитат наказателни лихви по тях за закъснение. Това обясни пред медиите в парламента зам.-председателят на партията и съпредседател на ПГ на Обединените патриоти Искрен Веселинов.

"Предлагаме нов член 4, в който да дефинираме, че сроковете, свързани с кредитите на физическите лица, спират да текат. Това е една разумна отсрочка", обобщи той. И обясни, че целта е кредитите на хората да бъдат замразени всякакви правни действия от страна на банките и да не стават предсрочно изискуеми през времето на извънредното положение. Веселинов коментира, че няма такава прецизна система, която да определи кой има право да задържи във времето кредитната вноска и кой няма право на това, затова предложението на войводите е унифицирано.

"Връщането на вноските да бъде лична воля през този период", поясни Искрен Веселинов.

Според него след края на ограничителните мерки банките могат да бъдат компенсирани "с едно символично освобождаване на резерва на БНБ".

От партията предлагат също така и фирмите, които затворят по време на извънредното положение, да не правят вноски по кредитите си.

Създава се и нов член 8 в закона, който гласи, че до края на извънредното положение юридическите лица и търговците ще имат право да поискат от НАП разсрочване на задълженията си.

Това ще важи при условие, че фирмите докажат пред приходната агенция временното си затруднение да работят. Другото предложение на депутатите от ВМРО е по предложение на щаба икономическият министър да има право да определя пределни цени на стоките от първа необходимост или максимална надценка за търговските обекти. По думите на Веселинов партньорите на ОП от ГЕРБ вече са предложили максимална надценка от 15%, което, според войводите, е добра стъпка.

Предстои предложените промени да бъдат обсъдени и гласувани още на заседанието на правната комисия на НС, което трябва да започне в 13.00 часа.

Добавете Вашия коментар

TOP