Вместо стари оранжерии! Банскалията Е. Балев вдига тузарски СПА комплекси в с.Баня

14 Април 2018 | 12:44
0 коментара
Бизнес

Нови два модерни СПА комплекса ще бъдат изградени в разложкото село Баня на мястото на бившите оранжерии за цветя, които са с нови собственици.

По-малката оранжерия, която е с  площ от около 6 дка и се намира в непосредствена близост до центъра на селото, е закупена от фирма „Галба“ ООД, представлявана от Анатолий Замфиров, който е собственик на голяма ветеринарна клиника в София. Фирмата има намерение да изгради върху имота хотел, ресторант и рекреационен център с общо 10 лечебни басейна, тип „топила“, всеки по 20 куб. м, и още 4 броя плувни басейни за осигуряване на условия за балнеолечение и профилактика за посетителите. Новият обект ще бъде захранен с минерална вода от находището на Баня, а заявеното водно количество е 73 731,20 куб.м годишно, или средно денонощен дебит от 2.34 л/сек.

Другият инвеститор е фирма „Банско Терме“ ЕООД, представлявана от Емил Балев от Банско, който от дълги години живее и работи в София. Фирмата също възнамерява да изгради внушителен рекреационен комплекс, който ще носи името „Спринг валей треме“. Той ще бъде разположен върху прилежащия имот на другите бивши оранжерии в селото, който е с площ от 58.675 дка. Проектът предвижда да бъдат построени покрит аква дом с площ малко над един декар, открит аква парк, хотелски комплекс, спортни площадки и парк с релакс зони. Обектът също ще бъде захранен с минерална вода, като исканото годишно водно количество е 56 427 куб.м. Любопитното в случая е, че фирмата и преди години имаше апетити към Баня. Тогава тя  закупи същия имот и възнамеряваше да изгради най-модерната за тогава база за отдих, включваща хотелска част, самостоятелни къщички, басейни, модерни СПА комплекси, но проектът така и не бе реализиран. Причината бе огромни задължения към кредитори, което доведе до обявяването на публична продан на имота и инвестиционните  намерения  на фирмата бяха попарени и провалени. Имотът два пъти беше обявяван на публична продан. През август на 2014 година съдия-изпълнител го обяви за 3 547 500 лева, но купувач така и не се намери. На следващата 2015 г. бе обявен за втори път, а цената му спадна с почти един милион лева и бе обявен за 2 775 000 лева. Вероятно фирмата е успяла да откупи имота си и е възобновила инвестиционните си намерения. Справка в Търговския регистър показва, че „Банско Терме“ е регистрирана като дружество с ограничена отговорност. Като управител на фирмата фигурира името на банскалията Емил Балев, а съдружници са „АЛФА РИЪЛ ЕСТЕЙТ ИНВЕСТМЪНС“, чуждестранно юридическо лице, държава: Люксембург, и „Баня Терме“ ЕООД, на която едноличен собственик на капитала също е Емил Балев.

Е. Балев е на 55 г. и един от най-мощните в момента български бизнесмени. Фирмата му „Балмакс” участваше в изграждането на система за електронно отчитане на скиорите на Пампорово и Банско, чрез друга фирма той беше изключителен доставчик на ски и резервни части за съоръженията на трите зимни курорта Пампорово, Боровец и Алеко. Балев притежава хотели в Банско, сред които е и комплексът „Маунти Ин”, на 100 метра от кабинковия лифт, има още хотели в Пампорово, паркинг в София, магазини за спортни стоки и бяла техника в столицата и страната. Миналата година негов съдружник от Банско бе осъден условно заради кражба на стоки в размер на над 70 000 лв. от общия им ски магазин в Банско.

Преди години Балев бе издирван от Комисията по търговия и защита на потребителите, за да бъде глобен, след като в негови обекти бе констатирана липса на документи за произход на стоките, предлагане на стоки без фабрични номера и извършване на хотелска дейност без лиценз. По това време той бе и председател на Българската федерация по ски, поради което скандалът се разшумя.

Още един мащабен проект, за който „Струма“ вече писа,  е на път за бъде реализиран в селото. Инвеститор е фирма „Джи Би Ай“ ЕООД, представлявана от Венцислав Венев, който е собственик и на малко кокетно хотелче в центъра на Баня. Инвестиционното намерение е за изграждане на рекреационен и балнеологичен комплекс с VIP зона и къща за гости. Предвидено е изграждане на  6 къщи за гости с VIP зона, като към всяка ще има по едно джакузи,  и комплекс от 7 вътрешни и външни басейни.

Ако новите инвестиционни намерения бъдат реализирани, село Баня ще се нареди сред първите в България балнеологични центрове, а легловата база вероятно ще надхвърли броя на жителите му, които са малко над 3000. Само преди по-малко от година броят на функциониращите минерални басейни в селото беше 23, като една част от тях вътрешни и работят целогодишно. С новите проекти броят им ще надхвърли  40. Очаква се скоро да заработят още два басейна и модерен СПА център, чийто инвеститор е фирма „Регнум“ ООД, представлявана от турския гражданин Исмаил Мюфит Алпсу. /Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP