Вместо билетче! Дават касов бон в градския транспорт в Благоевград

13 Август 2019 | 17:21
0 коментара
Любопитно

От вчера в най-натоварената автобусна линия в Благоевград – №2, пътниците вече получават касов бон вместо билетче.

Нововъведението е в автобусите на транспортна фирма „Струма 11“ ООД. Вместо кочани с билетчета всеки от контрольорите вчера държеше касов апарат и издаваше фискален бон на стойност 0,80 лв. На него са записани данните на фирмата и имената на контрольорка, както и часовете, в които автобусът е тръгнал от базата в „Еленово“ и този, в който е издаден бонът.

„Въвеждаме касовите апарати експериментално, за да видим дали ще се справим”, обясни контрольорът Янка Тодорова, която вчера бе на смяна в автобуса, тръгнал в 10.30 часа от базата,пишеструмабг.

Касовите апарати в градския транспорт се въвеждат 5 години след като бюджетната комисия на предишното Народно събрание за последен път отложи поставянето на фискални устройства в автобусите на градския и междуградския транспорт и го фиксира на 30 юни 2014 г. Изискването за касови апарати в градските автобуси бе включено в последните промени на Закона за автомобилните превози и първоначално бе с дата 1 януари 2014 г., но оттогава многократно бе отлагано заради недоволството на транспортните фирми, че не могат да поемат този разход – цената на един касов апарат варира между 150 и 300 лв. Официално до момента то обаче не е отменено и съгласно закона всички превозвачи – около 6500 в страната, са задължени да “вържат” автобусите си с устройствата и чрез тях – с НАП, където да става отчитане в реално време на продажбите на билети.

Добавете Вашия коментар

TOP