Влизаме в Словакия само след представяне на отрицателен PCR тест

06 Юли 2020 | 09:55
0 коментара
Общество

От днес Словакия въвежда нови по-строги изисквания за влизане на територията на страната на български граждани. Това става, след като Братислава извади страната ни от списъка на безопасните държави, предава БНР.

PCR тест с отрицателен резултат за Covid-19 се изисква за всички българи, желаещи от днес да влизат на територията на Словакия.

Тестът трябва да е направен най-рано 96 часа преди пристигането на словашка граница. Дори и с отрицателен резултат българите задължително се подлагат на 5-дневна карантина, след което следва втори тест. Свободни за движение в страната ще бъдат тези, които имат отрицателен резултат при второто изследване.

Същите ограничения са въведени и за гражданите на Черна гора.

Решението беше взето миналата седмица на заседание на епидемиолозите и инфектолозите, съобщи словашкият премиер Игор Матович, а информацията беше потвърдена след проведен спешен разговор на посланика ни в Словакия Йорданка Чобанова със заместник-министъра на външните работи Марти Клус.

България беше изключена и от списъка на Словения на страните, чиито граждани са свободни да влизат без карантина. За там от 19 юни важи срок за транзитно преминаване за 12 часа.

14-дневна задължителна карантина има и за български граждани, пътуващи за Естония. Там това изискване важи за всички пристигащи от държави с над 15 случая на Covid-19 на 100 000 души население.

Добавете Вашия коментар

TOP