Влюбена двойка от ПГИ мина два пъти по червения килим, момчетата от Благоевградската професионална гимназия забравиха класната си

24 Май 2017 | 18:23
0 коментара
Общество

160 абитуриенти от ПГИ „Иван Илиев“ и Благоевградската професионална гимназия /БПГ/ дадоха старт на 4-дневната бална фиеста в областния център на Пиринско. Почти неусетно за голяма част от многобройната публика, окупирала центъра, първи малко след 19.00 часа минаха група дванадесетокласници от БПГ. Оказа се, че половината от завършващите училището са предпочели да отидат направо в ресторанта, а останалите се събраха пред спирката при ІІ ОУ, като бързаха да минат през площада.

„Чакайте, къде сте тръгнали, Вие класна нямате ли?” – обърнаха се към младежите придружаващите ги дами, но те така и не намериха за необходимо да изчакат класния си ръководител инж. Таня Миткова. Все пак двама от абитуриентите, едни от най-добрите ученици на гимназията -Илиян Ганев и Мартин Илиев, които, подготвени точно от инж. Миткова, се представиха отлично в националното състезание „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, изчакаха учителката си и минаха заедно с нея, макар и доста след другите.

Зрелостниците на Професионалната гимназия по икономика бяха изключително организирани, а изливащият се дъжд ни най-малко не помрачи настроението им. Първи се строиха абитуриентите от 12 „б“ начело с класната си Надя Милушева. Както на изпращането миналата седмица, така и сега преподавателката по английски език похвали учениците си, като подчерта с усмивка, че това е най-добрият клас и затова ще минат първи по червения килим. Завършващите паралелката по „Икономика и мениджмънт” държаха с тях да бъде и преподавателката по счетоводни дисциплини Богдана Костадинова, която също им е била класен ръководител. Така 12 „б“ дефилираха с двама от любимите си преподаватели.

След тях се подредиха и останалите 4 паралелки със зрелостници на ПГИ начело с класните им Наташа Манова, Десислава Кирякова, Зорка Милчева и Димитър Гальов. Последният бе обект на разпалени разисквания от страна на зрители, особено от дамската част, които се чудеха дали въпросният господин е учител или абитуриент.

„Преподавам в ПГИ от 2 години, а с този клас съм от миналата. Това е първият ми випуск“, разсея съмненията класният на 12 „д“ Д. Гальов. 30-годишният учител по физическо възпитание и спорт бе кавалер на ученичката си Габриела Портарова, като двамата демонстрираха много добър синхрон в цветовата палитра на бордото.

Най-малката абитуриентка бе бъдещата първокласничка Василена Георгиева, на 7 години, която бе дама на братовчед си Мартин Николов, завършващ паралелката по бизнес администрация.

Дванадесетокласниците започнаха да се събират пред общежитията на Американския университет около 17.00 часа, където си направиха продължителна фотосесия. С елегантна дълга рокля в цвят мента, по модел на френски дизайнер и ушита за 2 седмици се открои една от звездите на училищния театър към ПГИ, талантливата певица и актьор Мария Гюзлева. Неин кавалер бе знаменосецът на випуска, също част от трупата, Марио Гемов.

„Сближи ни общата страст към изкуството. Така станахме гаджета, а освен театъра взаимно си помагахме с уроците”, разказаха двамата абитуриенти. Те дефилираха по червения килим два пъти, първо с класа на Мария – 12-и „а”, след това се върнаха и минаха отново със съучениците на Марио от 12-и „г”.

На рокля по собствен модел в цвят бонбон бе заложила Александрина Иванова, която разработи първия в света GPS за незрящи, а изобретението й бе оценено като най-добра бизнес идея в страната ни за 2017 г. „Цяла бизнес идея измислих, та една рокля ли няма да мога”, каза отличничката, чийто кавалер за бала бе съученикът й още от 1-ви клас Мартин Лазаров.

Дизайнерските си идеи бе реализирала и Ели Новачка, облечена с ефектна бяла рокля от къса и дълга долна част. „Просто исках тоалетът ми е да е по-функционален, за да мога да го нося и след това“, разясни красивата девойка, последно преправяла роклята си предишния ден

Открояващ се със стилен зелен костюм бе Мартин Глиджурски. Той разясни, че следи модните тенденции, затова се спрял на този цвят, а костюмът е шит по поръчка от кюстендилски дизайнер.

Всъщност голяма част от абитуриентите споделиха, че не са се отдали на дълги приготовления за бала и вълненията им са свързани най-вече с предстоящия ДЗИ. Припомняме, че с влизането в сила на новия Закон за предучилищното и училищното образование дванадесетокласниците, обучаващи се в професионалните гимназии, могат изберат като втора матура държавния изпит за придобиване степен на професия. От тази възможност са се възползвали близо 90 от 118-те зрелостници на ПГИ. За тях двата държавни изпита – по теория и практика на професията, започват в началото на юни. „Уча усилено. Матурата е много по-важна от абитуриентската, за нея се подготвих в последния момент. Дори чантата и обиците си ги купих едва днес“, призна Димитрина Стойнева, която бе изключително елегантна в черната си дълга рокля с дълбока цепка. Тя и кавалерът й Веселин Коемджиев си направиха атрактивна снимка в стил „предложение за брак“. Все пак двамата абитуриенти побързаха да успокоят близките си, че позата е само за пред фотообективите и нямат подобни намерения.

Наред с дванадесетокласниците на ПГИ и БПГ завършването на средното си образование в друг благоевградски ресторант отпразнуваха и абитуриенти от Дупница.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP