Властта печата 7,5 млн. бюлетини за редовния вот

23 Ноември 2020 | 10:28
0 коментара
Политика

7,535 млн. бюлетини ще бъдат отпечатани за редовния вот през пролетта на 2021-а. Това показват прогнозните данни на ЦИК, които БНБ е поискала от тях. Причината е, че парламентарните избори през март 2021 година наближават, от печатницата на БНБ, която има грижата за отпечатването на бюлетините, трябва предварително да знаят колко количество хартия ще им е нужна, за да бъде поръчана.

Бройката е на базата на данните от изборите за НС през 2017 година, както и от последния местен вот, в това число данните от неизползваните бюлетини. По закон общата бройка по области винаги трябва да е с 10% отгоре, които да се използват като резерв.

На следващите избори, освен с хартия, избирателите ще могат да пуснат и вот с машина. За целта ЦИК трябва да обяви обществена поръчка, като само преди седмица реши, че тя ще бъде за общо 9600 устройства.

В бюджета за догодина пък са предвидени общо 155 млн. лева за осигуряването на устройствата, като ЦИК ще получи 50 млн. лева авансово още тази година, а останалите през 2021, като в тази сума са предвидени и разходите за провеждането както на парламентарните избори, така и за тези за президент, които пък трябва да са следващата есен. Обявяването на поръчката за машините трябва да стане до края на ноември, тъй като според повечето фирми доставката им ще отнеме най-малко 4 месеца, предвид че компонентите за тях идват от Азия и заради пандемията има забавяния.

Все още обаче не е решен логистичният проблем и къде точно ЦИК ще съхранява устройствата, след като ги придобие и изборите минат. Това се оплака и преди дни говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Всъщност темата за машинния вот е била обсъждана и на едно от последните заседания на ЦИК, където двама от членовете на комисията са изразили несъгласието си с решението и заложената обща цена на бъдещата поръчка от 43 млн. лева. Единият от тях дори изтъква, че така се съгласяват на цена на устройство с 1500 лева по-висока. Изразява опасения, че така само един участник ще бъде допуснат и той ще даде точно тази цена за осигуряване на машините. Друг от членовете на комисията пък изразява съжаление, че все още няма конкретен ангажимент от страна на изпълнителната власт за подкрепа в логистиката.

Преди няколко седмици пък шефката на НС Цвета Караянчева поиска международни наблюдатели за вота догодина, за да парира критиките на опозицията, че те ще бъдат манипулирани.

На едно от последните заседания на ЦИК пък става ясно, че в средата на декември 2020 година е планирана мисия на ОССЕ за оценка за нуждите въобще за наблюдение на изборите.

Покрай организацията за вота обаче ЦИК трябва да решава и въпроса за търсене на нова сграда. Въпреки усилията от комисията все още не са намерили такава. Преди месец Караянчева прати поредното писмо до ЦИК с напомняне, че трябва да освободят стаите, тъй като трябва да се ремонтират. Предвид ситуацията обаче се провела среща, на която са се разбрали просто да им предоставят други стаи. От ЦИК пък коментираха пред „Монитор“, че заради двата вота догодина преместването на ЦИК ще е най-рано след 1 година – т.е. за 2022.

Добавете Вашия коментар

TOP