ВКС потвърди, че ЧЕЗ е вземало неправомерно пари от абонати, подали възражение

24 Август 2015 | 12:38
0 коментара
Общество
ВКС потвърди, че ЧЕЗ е вземало неправомерно пари от абонати, подали възражение

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди, че електроразпределителното дружество "ЧЕЗ Разпределение България" АД незаконосъобразно е изисквало от абонатите си да заплащат сметки, срещу които са подали писмено възражение, или когато са били уличени в неправомерно въздействие върху измервателните устройства, без това да е доказано.

Това съобщават от Комисията за защита на потребителите (КЗП), която заведе колективен иск срещу ЧЕЗ.

Дружеството е въвело неравноправни клаузи в общите условия към договорите с потребители за предоставяне на услугата. Едната клауза гласи, че "подаването на възражение срещу сметката не освобождава потребителя от задължението да заплати дължимата сума". Според другата клауза, в ситуация, в която ЕРП-то твърди, че е имало неправомерно въздействие върху електромера, то може да начислява суми за енергия, която не е изконсумирана от потребителя.

По силата на решението на ВКС в срок от два месеца дружеството следва да премахне цитираните неравноправни клаузи от Общите си условия.

Експертите на КЗП напомнят, че потребителите, които смятат, че правата им са били нарушени от действалите до момента неравноправни клаузи, могат въз основа на решението на ВКС да заведат иск в съда за претърпени вреди, без да е необходимо отново да доказват, че клаузите са нищожни.

В момента са в ход колективни искове срещу още няколко електроразпределителни дружества за прогласяването за нищожни на тези и други неравноправни клаузи в общите им условия, които не са отстранили доброволно по препоръка на КЗП. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP