ВКС отказа да върне на шефския пост в 11-о ОУ Валери Смиленов, осъди го да плати 3285 лв.

31 Януари 2019 | 11:33
1 коментара
Общество

Бившият училищен директор на 11-о ОУ „Христо Ботев” Валери Смиленов загуби окончателно делото за дисциплинарното си уволнение. До обрата се стигна, след като ВКС отмени решението на Окръжен съд – Благоевград, който призна през 2017 г. уволнението за незаконно поради изтичане на двумесечния преклузивен срок за налагане на наказание след констатираните нарушения.

Тричленният състав на ВКС с председател Светла Цачева отхвърля предявените искове от Валери Смиленов да бъде отменена заповедта, с която е уволнен, и да бъде възстановен на работа като директор, както и да получи обезщетение от 6783 лв., равняващо се на 6 заплати. Наред с това той е осъден за изплати на бившето си училище направените съдебни разноски в размер на 3285 лв.

На практика ВКС потвърди решението на районния съдия Габриела Тричкова, която призна като законосъобразна заповедта на началника на РУ „Образование” Ивайло Златанов за прекратяване на трудовото правоотношение на училищния директор. Както „Струма” писа, Валери Смиленов бе уволнен на 18 юли 2016 г. след проверка на инспектората, при която бяха установени нарушения, свързани с приема на ученици, избора на учебници, неупражнен контрол при водене на дневниците, попълване на извинени и неизвинени отсъствия, изпълнение на решения на педагогическия съвет, цялостната организация на трудовия процес в училището, както и изпълнение на задължителните предписания от началника на инспектората. В хода на делото на първа инстанция бяха разпитани 13 свидетели, сред които двамата зам. директори, учители, експерти от РУО и служители от Министерство на образованието и науката.

Валери Смиленов е назначен за директор на училището на 20 юли 1995 г., като през времето, в което беше областен управител на Благоевград и зам. кмет на общината, мястото му се пазеше. След като бе уволнен, на негово място за временно изпълняващ длъжността директор бе назначена учителката по литература в Математическата гимназия Марияна Митова, която наскоро стана директор на Професионалната гимназия по строителство и архитектура след спечелен конкурс./Струма/

Добавени коментари

общинар публикува:
31 Януари 2019 | 19:41
Дрън,дрън....И.Златанов под натиска на Шопова уволни Смиленов и доста други

Добавете Вашия коментар

TOP