Вирусни инфекции атакуват благоевградчани! Вътрешно отделение на болницата препълнено

17 Януари 2018 | 08:46
0 коментара
Общество

Вирусни инфекции атакуват деца и възрастни хора в Благоевград, завишаване на случаите се наблюдава от 10 дни. Вътрешно отделение на благоевградската болница е пълно, завишен е приемът на деца с кашлица, хрема и обща отпадналост в кабинетите за доболнична помощ. По 20 деца са консултирани на ден в дежурния кабинет към МБАЛ – Благоевград от педиатрите през уикенда.

„15 деца се лекуват в момента в детско отделение на благоевградската болница, няма усложнения от вирусни инфекции и завишаване на заболеваемостта”, каза началникът д-р Христина Марянова. Тя поясни: „Родителите трябва да ограничат контактите на болни деца с техни връстници. Инфекциите се предават по въздушно-капков път и особено са опасни при децата, защото организмът им е неукрепнал и често понасят тежестта на грипа. В детско отделение се лекуват три деца с пневмонии, по-чести са случаите на ларингити при 2-3-годишни деца”, поясни д-р Марянова.

„Завишен е приемът във вътрешно отделение, в момента се лекуват 30 пациенти под активно лекарско наблюдение, но болни хора не се връщат”, каза началникът д-р Румен Кондев. Той поясни, че в отделението има и 8 пациенти с пневмония, сред тях е и 20-годишна студентка, която вече е в добро общо състояние. Двустранни пневмонни с дихателна недостатъчност с трайни остатъчни изменения и нужда от интензивно лечение в реанимация засега няма.

„Застрашени са хората с хронични болести, защото грипният вирус в най-тежка степен „опустошава“ бронхиалната лигавица и парализира защитните механизми. Лечението на вирусната инфекция се провежда с високи дози витамини, топли течности и противогрипни средства. Ако симптомите не отзвучат до 3-ия ден и ако поддържате висока температура, тогава са необходими консултация с лекар и подходящо лечение. Антибиотиците не трябва да стартират още в началото и да се самолекувате. Редно е да се знае, че белодробните усложнения започват, когато общите симптоми като мускулни болки, главоболие и отпадналост отстъпят място на силна кашлица, болки в гърдите и оцветени храчки. При белодробни възпаления лечението трябва да се провежда от специалист, рискова група са хора над 60-65 години, особено пушачи и с придружаващи болести като астма, ХОББ и сърдечна недостатъчност”, заключи д-р Кондев.

Няма основания за обявяване на грипна епидемия в Благоевград, заболеваемостта е много ниска, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Пиринско. Директорът на „Надзор на заразните болести“ д-р Веселка Мончева поясни, че в момента заболеваемостта от грип в Благоевград е 214 на 10 хил. души, а критичните стойности за обявяване са 381 на 10 000 заболели.

В останалите населени места в областта ситуацията към момента е спокойна.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP