Виното като най-съкровения подарък за Коледа: как да пием напитката на боговете по празниците

21 Декември 2018 | 18:57
0 коментара
Любопитно

След като живеe в чужбина повече от 15 години, работейки за големи корпорации и неправителствени организации като стратегически комуникационен консултант, Ирина Софранова не устоява на връзката с корените си и се завръща в България през 2015 г. Мисията й е да разпространи словото за балканското вино. В момента тя консултира международни компании, винарни и институции в областта на маркетинга на виното, PR-а, стратегическата комуникация. Тя е дегустатор на вино, организира персонализирани и корпоративни семинари и събития за изграждане на екипи, както и тематични винени турове до европейски винени дестинации.

В навечерието на най-светлите празници в годината, поговорихме с Ирина за виното и коледните традиции. Ето какво ни сподели тя:

Разкажи ни за себе си, за виното, за познанията, които имаш в тази област, от колко време се интересуваш от този ресор и откога се занимаваш професионално с това…

Ирина Софранова: Завършила съм Виенския университет през 2006 с журналистика и икономика, специализирах в Амстердам социални науки, а по-късно, следвайки страстта си и единствената световноизвестна инститция за винен маркетинг: WSET (Wines and Spirits Education Trust), базирана в Лондон.

 

x
Снимка: Avinissima

 

Виното беше поводът и причината да се завърна у дома през 2015. След 15 години странстване Балканското у мен надделя и по стечение на обстоятелствата започнах да се занимавам с винени турове в региона. От тогава изминаха 3 години, а винените турове прераснаха в един прекрасен винен проект.

По пътя се открихме с Яна Петкова: първата и единствена до тогава завършила WSET в България и създадохме Avinissima: един уникален проект на българската сцена – винен и хранителен ПР. От тогава до днес консултираме изби и ресторанти как да презентират виното си, пишем статии за вино, дегустираме професионално, пътуваме и разказваме истории като лектори и модератори. Освен това водим регулярни курсове във винената академия за всички, които се интересуват повече от дегустация, винени региони, сортове.

Искаме да споделим с родната публика какви прекрасни вина има в България и въобще какво се случва в света на виното. Разказваме за това на блога в страницата си, а през 2019-а предстои да разказваме по-често за виното на читателите на Edna.bg и всички негови почитатели сред аудиторията на сайта.

 

g
Снимка: Thinkstock

 

Съвсем скоро е Коледа. Много хора все още не са избрали подарък за празника. В този ред на мисли – удачно ли е да подарим бутилка вино по този повод и какво е най-добре да бъде то?

Ирина Софранова: Намирането на подходящ коледен подарък е нелека задача и често решението е въпрос не толкова на бюджет, колкото на креативност и въображение. Хубавото на “винените хора” е, че са любопитни и се радват от сърце на всичко, свързано с виното, а подаръците за тях изобилстват и са лесни за намиране. Бутилка вино е на пръв поглед, най-логичният подарък. Нещата обаче не са толкова прости. За начинаещ във виното изберете бутилка вино с цена над тази, на която той обикновено купува, за да онагледите разликите. Изберете вино, което вие лично познавате и в чиито качества не се съмнявате, най-добре българско. За средно напредналия - прекалено скъпи вина той няма да пие, а ще запази със страхопочитание. Най-удачната ценова категория е 25-30 лева, а произходът им може да бъде от всички световни винени дестинации – на този етап от развитието си винените хора са особено любопитни; Виненият маниак като трета категория ще оцени вина от световно известни региони, оценени високо от специализираната преса. Такъв подарък ще го поласкае неимоверно. Друга идея би била магнум-бутилка в скъпа дървена кутия. Както при всеки подарък, важно е да познавате предпочитанията на получателя и да предизвикате своите собствени познания в “неговия свят”.

 

g
Снимка: Thinkstock

 

Има ли вина, които са по-подходящи за подарък на мъж и такива, които са по-подходящи за подарък на жена? Може ли да се каже, че то е универсалният коледен подарък?

Ирина: Виното не познава полове. То е универсален генератор на удоволствие и разказвач на истории. Стига да познаваме преференциите на получателя, можем да направим подходящия винен подарък. Една дама би се зарадвала на хубав мавруд, точно толкова, колкото един мъж би оценил отлежал ризлинг или добро розе от Бандол.

На коледната и новогодишната трапеза присъстват множество храни. Кое вино с кои коледни ястия можем да съчетаваме?

Ирина: Комбинацията между вино и храна е вечна тема. Почти като тази за “яйцето и кокошката”. В крайна сметка става въпрос за познаване на собствените ни вкусове и преференции и търсенето на баланса.

Крайната цел зад комбинирането на храна и вино е сборът да е по-голям от отделните елементи, т.е. да постави храненето като изживяване на качествено различно и сетивно по-високо ниво. Някои го приемат като своя професия, други го наричат изкуство, но всъщност комбинирането на храна с вино е феномен, роден от развитието на ресторантьорството и винената индустрия през 80-те и 90-те години на XX век с очевидната цел да активизира по-голямото потребление на вино и по-активното посещение на ресторанти.

Истината е, че комбинацията между храна и вино е колкото естествена, толкова и трудна, защото е сетивна, а при сетивата няма единствен правилен отговор. Решението се крие в личните ни предпочитания и няма грешно такова. Може да комбинирате бяло вино с пуйка с кисело зеле, стига то да има добра киселинност, като ризлинг например, или червено вино със сирене бри или риба тон. Важното е това да оставя приятно усещане у вас. А за това е необходимо да обърнете внимание и на двете, а не просто автоматично да консумирате. Така, че: посветете се на медитативно приемане на храната и виното не само по време на празниците и ще усетите разликата между удоволствие, изживяване и просто поемане на субстанции в тялото си, за да предизвикате състояние на задоволяване на нужди или просто опиянение.

 

g
Снимка: Thinkstock

 

По празниците имаме лошия навик да прекаляваме с алкохола, в този ред на мисли вярно ли е червеното вино е полезно за здравето и в какви количества. Може ли да пийваме по чашка вино всеки ден на празниците без угризения?

Ирина: “Дозата прави отровата” е казал още средновековният медик Парацелс. През дългата си история виното е било както възхвалявано, така и забранявано. Приписвани са му уникални лечебни свойства, било е обявявано и за оръдие на Сатаната.

Факт е, че червеното съдържа повече антиоксиданти, заради веществото  ресвератрол, което се съдържа в ципите на гроздето, но това не означава, че бялото не е полезно, особено, ако е правено по технологията на “оранжевите вина”, за която ще разкажем в бъдеще.

Но как да разберем, дали употребяваме алкохол в умерени количества? Препоръчваното максимално количество чист алкохол на ден варира в различните държави, но цифрите, около които се обединяват повечето институции, включително и Световната Здравна Организация (СЗО) са за мъже: до 24 гр чист алкохол или 2 напитки/ден, за жени: до 12 гр чист алкохол или 1 напитка/ден. Напитка може да бъде: една малка бира, 120 мл. вино или 40 мл с твърд алкохол.

Предимства на умерената употреба на вино все пак са най-много от всички изброени варианти: от положителното въздействие върху нивата на холестерола, през подобрена обмяна на инсулин, профилактика срещу инфекции на стомашно-чревния тракт, до anti-age ефект. 

 

g
Снимка: Thinkstock

Добавете Вашия коментар

TOP