„Виното и жените в античния свят“ в Археологическия музей в Сандански

12 Февруари 2020 | 12:16
0 коментара
Култура

На 14 февруари в Археологическия музей в град Сандански ще бъде открита изложбата „Виното и жените в античния свят“. Тя е посветена на месеца на виното и на Деня на българския археолог, 14 февруари, който се отбелязва от 60 години. Това каза за Радио Благоевград доктор Светла Петрова, куратор на изложбата.

„Самата изложба е композирана в две направления. Едната част е посветена на бог Дионис, на винопроизводството, търговията с вино, съдове за вино, култът към Дионис в гръцката и римската епоха и най-вече по нашите земи в древна Тракия. Втората част на изложбата е посветена на жената и празника на виното. Знаем, че част от свитата на Дионис са т.н менади в гръцката епоха и вакханките в римската епоха. От територията на Тракия имаме изображения на вакханки и на Дионисиев пир. Тази втора част на изложбата показва участието на жената в тези Дионисиеви празненства. Подготовката на жената за празненството, как трябва да се погрижи за своята красота, за дрехата, за виното.“

Изложбата има и текстова част, която обяснява как всъщност се правят Бакхическите тържества и как вървят вакханалиите, които са предшествани от мистерии. Според д-р Петрова, интересно е да се отбележи, че в гръцката и римската митология Дионис е бог на виното, на гроздобера, на веселието, но не и бог на прорицанието. Докато в Тракия той е едно божество на прорицанието. Най-известното пантракийско светилище е било посветено на бог Дионис и там са се правили прорицания. Именно в това прорицалище, посветено на Дионис, Александър Македонски и бащата на Октавиан Август получават прорицание, че Александър Македонски ще стане цар на света и Октавиан Август също. Дори древни автори съобщават, че когато Галий Октавиан, бащата на Октавиан Август, получава това предсказание, огънят е лумнал така силно след изливането на виното, че самият той се е издигнал високо в небесата.

Редки и непубликувани артефакти от фонда на музея ще разкажат за забравени от древността ритуали. Организаторите от Археологическия музей се надяват, че изложбата ще бъде интересна за жителите и гостите на Сандански.

Добавете Вашия коментар

TOP