Винопроизводителите в община Кресна създават сдружение за "Защита на търговската марка “Керацуда”

21 Януари 2016 | 11:11
0 коментара
Общество
Винопроизводителите в община Кресна създават сдружение за Защита на търговската марка  Керацуда”

Винопроизводителите в община Кресна създават сдружение за "Защита на търговската марка “Керацуда”, съобщи репортер на Pirinsko.com.

Вчера, 20.01.2016 г., се състоя среща на производителите на вино в община Кресна. Тя бе инициирана от г-н Николай Георгиев - кмет на община Кресна и е следствие от неговите ангажименти, поети в предизборния период за "Защита на търговската марка “Керацуда” в ЕС и привличане на частни инвестиции за създаване на бутикови винарни на територията на общината. Подкрепа за развитие на местен винен туризъм" (Виж "Защита на търговската марка “Керацуда” в ЕС и привличане на частни инвестиции за създаване на бутикови винарни на територията на общината. Подкрепа за развитие на местен винен туризъм").

В предварително разпратените персонални покани до над сто производители на грозде и вино в общината бе заявена готовността на местната управа и лично на г-н Николай Георгиев - кмета на община Кресна да съдейства за създаването на сдружение на винопроизводителите, чиято цел да бъде защита на колективните интереси на неговите членовете и представяне на разширена визия за развитие на общината, в контекста на бъдещата дейност на сдружението. Във връзка с последното, на присъстващите бяха представени възможности за регистрация на търговска марка в ЕС и ползите от подобен акт за членовете на бъдещото сдружение.

Секретарят на община Кресна г-н Петър Галчев прочете на присъстващите послание от кмета, в което бе обърнато специално внимание на ролята и мястото на бъдещото сдужение на винопроизводителите за развитието на региона. Поради изключителната важност на тезите в посланието го представяме на читателите в неговата цялост:

"Уважаеми Дами и Господа,
Гости,
Бих искал да ви приветствам с „Добре дошли“ на тази среща, която организирам в изпълнение на моите предизборни ангажименти за „Защита на търговската марка “Керацуда” в ЕС и привличане на частни инвестиции за създаване на бутикови винарни на територията на общината. Подкрепа за развитие на местен винен туризъм“.
Благодаря ви, че проявихте разбиране към нуждата от създаване на гражданска структура, която да обедини вашите интереси в областта на лозарството и винопроизводството и да подкрепи колективното ни усилие да подобрим качеството на живот в община Кресна.
Благодаря ви, че приехте да бъдем заедно, за да порасъждаваме за бъдещето и възможностите, които очертават фондовете на ЕС и програмите за европейско сътрудничество, пред перспективите за развитие на лозарството, винарството и туризма в Кресна.
Позволете ми, без да се разпростирам подробно, да очертая една визия за вашата дейност, за която писах в моята предизборна програма и която надявам се, може да се превърне в мотор за развитието на общината.
Община Кресна разполага с уникални географски дадености и почвено разнообразие.  Специфичен климат, приближаващ се до средиземноморския със средните температурни суми, които значително надхвърлят необходимите за лозата 3500 - 3700°С. Разнообразие от канелени и кафяви горски, алувиално-делувиални и планинско-ливадни почви, които ни позволяват да отглеждаме местни сортове, като широка мелнишка, каберне совиньон, каберне фран, мерло и разбира се керацуда. Вкусовите качества на нашите трапезни вина традиционно се характеризират с топли южни тонове в аромата, пълнота във вкуса и богатство на нюансите.
Присъединяването на България към ЕС и отварянето на границите на страната, преминаването през община Кресна на главен път Е-79 – основната пътна артерия на Европа към пристанищата на слънчева Гърция, а след няколко години и на автомагистрала „Струма“, богатството на минерални извори и възможностите за тяхната експлоатация в посока на рекреация и балнеолечение и богатото културно-историческо наследство очертават отлични перспективи за превръщането на региона в туристическа дестинация за отдих,  културен и религиозен туризъм, развлечения и почивка. Съществен дял от този процес на развитие може и трябва да заеме местното винопроизводството, чрез популяризиране на качествата на уникалните местните сортове грозде и трапезни вина, популяризиране на местна търговска марка в ЕС и създаването на множество бутикови туристически обекти (винарни) за дегустация, търговия и развлечения.
За да подкрепи този процес, местната администрация възнамерява да:
  • Промени стратегията за развитие на община Кресна, като обърне специално внимание на подкрепата за местните производители и на създаването на предпоставки за превръщането на региона в център на рекреация и винен туризъм;
  • Предложи за обсъждане промени в герба на Кресна, като използва в него чепка грозде или друг символ, свързваш еднозначно общината с производството на грозде и вино;
  • Заложи в стратегията на новосъздаващата се местна инициативна група по Програмата за развитие на селските райони мерки от индивидуален и колективен интерес, подкрепящи местни производители, техните сдружения и дейност;
  • Предприеме конкретни действия за побратимяване на община Кресна с региони в Централна и Южна Европа, известни с производството на вино, като по този начин допринесе за издигане на ролята и значението на винопроизводството в Кресна и го превърне в „запазена марка“ за региона в Европа;
  • Подкрепи създаването на местно сдружение на винопроизводители;
  • Стартира инициативи в културния календар на общината, издигащи ролята и значението на лозарството и винопроизводството за настоящето и бъдещето на нашия роден край;
  • др."

След като приеха да станат учредители на бъдещото сдружение, присъстващите решиха да изберат инициативна група от девет членове в състав: Стоян Акареев и Станислав Коцелов от с.Долна Градешница, Георги Траянов от с.Сливница и Румен Манолов, Кузман Чонин, Петър Галчев, Олег Илиев, Васил Митов и Петър Анастасов от гр.Кресна, които да подговрят устав на бъдещото сдужение и да излязат с предложения за наименование, председател и органи на управление.

 

На следващата среща на учредителите на бъдещото сдружение, която ще се проведе от 17:30 часа на 04.02.2015 г. в същата зала ще бъдат разгледани предложенията на инициативната група, ще бъде приет устав и избрани председател, управителен и контролен съвет и ще се пристъпи към процедура по регистрация на сдружението по Закона за юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза.

Винопроизводителите в община Кресна създават сдружение за Защита на търговската марка  Керацуда”
Винопроизводителите в община Кресна създават сдружение за Защита на търговската марка  Керацуда”
Винопроизводителите в община Кресна създават сдружение за Защита на търговската марка  Керацуда”
Винопроизводителите в община Кресна създават сдружение за Защита на търговската марка  Керацуда”

Добавете Вашия коментар

TOP