ВиК - Благоевград спечели конкурса "Най-добра пречиствателна станция за отпадъчни води в България"

29 Септември 2018 | 01:15
0 коментара
Общество

"Водоснабдяване и Канализация" - Благоевград спечели авторитетния приз "Най-иновативна станция" в конкурса "Най-добра пречиствателна станция за отпадъчни води в България", организиран от Българската асоциация по водите (БАВ). 

Най-добрите ПСОВ бяха отличени вчера в зала „България“ – Конгресен център на Международния технически панаир в Пловдив. 

Оценяването бе извършено от реномирано жури в състав – Илияна Тодорова, Директор на Дирекция „Управление на водите“, МОСВ; доц. д-р инж. Ирина Костова- Декан на Хидротехнически факултет, УАСГ; инж. Иван Иванов- Председател на БАВ; проф. д-р инж. Богдана Куманова- ХТМУ. 

По данни от предишния програмен период на Оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013 в България са изградени 34 нови ПСОВ и реконструирани 16 броя. Към 2016-та година спрямо информация от Националния статистически институт в страната има 174 действащи ПСОВ, като по новата Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 предстои реконструкцията на 15 и изграждане на 3 нови ПСОВ. За да отговорим на европейските изисквания бяха построени и реновирани много станции, но при техните изпълнения и експлоатация се срещат различни предизвикателства. Всички ангажирани в процеса на проектиране, изпълнение и експлоатация полагат необходимите усилия, за да преодолеят тези предизвикателства и резултатите са позитивни, но някои са по-успешни от останалите. 

В тази връзка в отговор на желанието на много свои членове Българска асоциация по водите /БАВ/ организира конкурс „Най-добра пречиствателна станция за отпадъчни води в България“.

TOP