Вижте стартовите заплати на наетите работници в новата фабрика за тапицерии в Благоевград

03 Декември 2016 | 07:06
0 коментара
Бизнес
Вижте стартовите заплати на наетите работници в новата фабрика за тапицерии в Благоевград

В Благоевград ще се произвеждат тапицерии за воланите на автомобилите „Фолксваген”. Производството, което на първо време ще разкрие над 200 работни места в Благоевград, ще се извършва от компанията „АЛС България“, която в страната има още два завода в с. Мусачево и Ихтиман.

Обучението на вече назначените първи 20-ина работници започна. Обещаните заплати са от 665 лв. твърдо, бонус от 100 лв. при пълен работен месец без отсъствия и допълнителни финансови поощрения за сръчност и високи  резултати в работата. Фабриката ще се помещава в сградата на бившето гръцко шивашко предприятие „Неокнит“, която бе построена с 6 млн. лв. по евростандарти през 2008 г., стои празна и бе обявена за продан от банка.

„Тук няма никой, няма производство, няма хора, лепенките от запечатването още си стоят“, изненада се от интереса на вестник „Струма“ към сградата охранителят Камен Йорданов. „И на мен ми е странно, но не знам за нов собственик, преди 15-ина дни са идвали хора на оглед, но към днешна дата нямам информация за промяна, която касае мен и колегите“, изненадан бе вчера пазачът.

От около месец „АЛС България“ набира работници за бъдещата си фабрика в Благоевград. Преди пет години фирмата започна производство за седалки на BMW в софийското село Мусачево, после откри фабрика в Ихтиман, а новото предприятие трябва да стартира работа до края на годината в Благоевград.

Процедурата за наемане на работници тече, като начало се очаква до март- април 2017 г. да започнат работа 200-250 души, като компанията има идеи за разширяване на дейността в Благоевград и увеличаване на работниците до 600. Обучението на първите назначени се провежда в наети свободни помещения на втория етаж в закрития пазар. До няколко дни се очаква компанията да финализира сделката за наем на бившата гръцка фабрика „Неокнит“ с площ от 6700 кв.м и обучителният курс да се премести там. Инвестицията ще бъде главно в оборудване и се очаква да е между 500 хил. и 1 млн. евро.

В досегашните фабрики на „АЛС България“ се изработваха тапицерии за седалки на BMW и „Mini Cooper” и подглавници за „Audi”, в Благоевград ще се произвежда нов продукт за компанията - тапицерия за волани, които ще се монтират в автомобили на „Volkswagen”. Тапицериите ще се произвеждат за румънски клиент, който доставя волани за „Volkswagen”. Всички материали ще се осигуряват от румънската компания, а в Благоевград ще се прави самото обличане на воланите. Това ще бъде нов продукт за "АЛС България".

Фирмата е предпочела Благоевград след проучване на няколко района в страната. Обсъждани били и други възможни локации, като Перник и Дупница, но подходящата готова сграда и възможностите за наемане на работна ръка наклонили везните към Благоевград.
Плановете на компанията като цяло са да разширява бизнеса си в България, тъй като смята средата за добра. Допреди две години българското дружество беше собственост на южноафриканската компания ALC, но през 2014 г. тя беше купена от канадската Exco Technologies Limited заради желанието да имат присъствие в Източна Европа.

„Кандидатствах за работа и дойдох да видя в какво се състои, очаквам скоро да бъда назначена, условията, които се предлагат, са много добри “,призна Мария Ташева от Благоевград, която е сред желаещите да са част от екипа на „АЛС България“. Работата на две смени не я притеснява, искрена бе дамата. От компанията гарантирали и 50 % по-висока надница, ако се наложи извънредно работа в съботен ден.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP