Вицепрезидентът Илияна Йотова друсна хорце на традиционния празник на виното в гоцеделчевското село Делчево

11 Февруари 2018 | 15:52
0 коментара
Общество

Вицепрезидентът на Република България - Илияна Йотова друсна хорце по време на традиционния празник на виното в гоцеделчевското село Делчево, на което бе специален гост.

Събитието се организира от община Гоце Делчев години наред и е посветено на Трифон Зарезан. Традиционното зарязване на лозята в местността Баира бе направено в 10,30 часа. В ритуала пред погледите на десетки жители и гости на населеното място участваха вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на община Гоце Делчев - Владимир Москов.

„Благодаря на вицепрезидента, че отдели от времето си, за да сподели с нас този голям празник. Пожелахме на стопаните здраве, щастие и берекет. След това не мина и без тържество и веселие на площада в Делчево, настроението на всички бе страхотно въпреки снега, който валеше”, сподели градоначалникът Владимир Москов.

Той и Илияна Йотова също се хванаха на хорото, което опаса целия мегдан на селото под ритъма на народна музика. В музикалната програма участваха и атрактивните бабугери от село Мосомище. На сцената пък се изявиха Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци-Гоце Делчев, фолклорни състави от селата Баничан, Брезница и Абланица, както и Оркестър „Неврокоп“ с ръководител Петър Воденов. „Цял ден ще се вият кръшни народни хора и ще се лее бяло и червено вино в чест на Трифон Зарезан. Дори от чешмите в Делчево тече не вода, а бяло и червено вино в този празничен ден”, споделиха местните хора, облечени в народни носии и приготвили вкусни ястия за гостите си.   

На специална церемония бяха наградени победителите в конкурсите за най-добър винопроизводител и производител на ракия, като отличените бяха в няколко категории. Сред участниците и спечелилите имаше майстори на приготвянето на течни еликсири от гръцката област Драма. 

Добавете Вашия коментар

TOP