Версия: Гласи се среща Станишев - Борисов в Брюксел

26 Юни 2014 | 08:24
0 коментара
Политика

Соцлидерът Сергей Станишев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще имат разговор в Брюксел. Това съобщиха за "Стандарт" отлично информирани високопоставени източници от централите на БСП и ГЕРБ. От срещата на двамата големи в сърцето на Европа ще зависи и ходът на политическите консултации между парламентарно представените партии утре в парламента, твърдят депутати.Борисов участва в срещата на върха на ЕНП по финалните разговори за бъдещото ръководство на ЕС. Запознати припомниха, че ГЕРБ вече е със зам.-председателско място в групата на ЕНП в ЕП в лицето на евродепутата Мария Габриел. А соцлидерът Станишев е един от четиримата преговарящи между ПЕС и ЕНП. Към вчерашна дата само двете европейски партии сформират стабилно мнозинство от 412 евродепутати (191 - ПЕС, и 221 - ЕНП). Станишев тръгна за Брюксел вчера няколко часа по-рано от Борисов. Полетите им се разминаха с около два часа, но в 20,30 часа местно време и двамата бяха в белгийската столица.

Лидерите на родните парламентарно представени политически сили, както и излъчените от тях представители, ще се срещнат в зала "Запад" точно в 12 часа в петък. От ДПС потвърдиха неофициално, че ще присъстват на преговорите за дата за предсрочен парламентарен вот и приоритетни закони за парламента. 

От "Атака" също с уговорката, че няма да са представени от лидера си Волен Сидеров, който е "в Москва за 8 дни". Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов джентълменски пое ангажимент да осигури кворум в парламента днес заради вчерашната конфузна ситуация, при която Сергей Станишев не бе освободен от поста си като народен представител, тъй като в залата нямаше достатъчно избраници.

"Дори не могат да се съберат да освободят Станишев да ходи да си върши работата в Брюксел. Помолих ПГ на ГЕРБ в четвъртък да влезем в пленарната зала и да осигурим кворум, за да удовлетворим желанието на Станишев да отиде евродепутат", каза Борисов. Лидерът на ГЕРБ заяви, че ще присъства на консултациите, но поиска по-бърза дата за избори. "Ще отида, защото считам, че средата на септември може да се проведат избори - да спестим тази агония на държавата един месец, защото те могат да сринат още някоя банка", отсече Борисов. 

"Крайно време е да започнат консултациите между политическите партии и да се проведат във формата и по начина, по който очакват българските граждани", заяви в предаването "12+3" новият председател на парламентарната група на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов. "Първото нещо, което трябва да бъде обсъдено и потвърдено под формата на разбирателство между политическите партии, това е датата за бързи избори", допълни Мерджанов. 

Той подчерта, че има редица законопроекти, особено за второ четене, които чакат, преди да се разпусне парламентът. "Добре е да се хвърли поглед на разумните варианти за избор на български еврокомисар", посочи Мерджанов. Шефът на червените депутати отбеляза, че "оставката на правителството е функция на разбирателството между политическите партии в парламента и това, което те се ангажират да свършат до края на това Народно събрание"./БЛИЦ 

Добавете Вашия коментар

TOP