Вежди Рашидов похвали закона на Пеевски

10 Май 2018 | 18:33
0 коментара
Политика

Да се забрани външното финансиране на обществените медии, защото това ги прави независими, заяви шефът на комисията по култура Вежди Рашидов в парламента по време на дебатите по доклада за СЕМ. Рашидов се мотивира с безпокойството си от факта, че разни грантаджии се вихрят в БНТ и БНР, информира "Канал3".

Констатацията той направи в реплика на депутата Велислава Кръстева от ДПС, която отправи апел да се приеме по-бързо  законопроектът за публичността на собствеността и финансирането на медиите, на който е съвносител заедно с Делян Пеевски и Хамид Хамид. Кръстева напомни, че законопроектът е внесен преди 4 месеца , а само преди няколко дни и Еврокомисията поиска такъв регламент.

"Моят апел е - дайте ход на законопроекта, подкрепете го, защото това е възможността да се види финансирането на медиите", обърна се към Рашидов депутатката от ДПС. "Законопроекта на г-н Хамид и г-н Пеевски го прочетох, смислен е", отвърна Рашидов. Той напомни, че и Министерският съвет има внесен по темата. Законопроектът бил в момента "на трупчета" и Рашидов чакал удобния момент, в който да се проведе дискусията по него.

"Външното финансиране в една обществена медия е много опасно. Човек, който взема външни пари, е зависим", заключи Рашидов по адрес на държавните медии и грантаджийската им зависимост през определени предавания.

"Трябва да спасим обществените медии от зависимост", категоричен беше бившият министър на културата. И тук подкрепи изказалия се преди него Антон Кутев, че БНТ и БНР трябва да бъдат по-добре финансирани.

"За да бъдат наистина обществени медии, а не обслужващи медии", констатира Рашидов= Малко по-рано депутатът от "Атака" Павел Шопов пък направо натърти, че грантаджии и соросоиди са окупирали БНТ, а ги управлявали директно от "Овча купел", с намек за кръжец около НБУ.

В същото време държавата и данъкопците давали 70 млн. лв. обществени пари, недоволства националистът.
БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP