Вече има лечение за всички видове рак

26 Януари 2020 | 12:00
0 коментара
Любопитно

Британски учени от Университета в Кардиф направиха откритие, което само по себе си е потенциален глобален пробив в лечението на рака.

Те случайно открили неизвестен досега вид Т-убиец, способен да убива ракови клетки от почти всякакъв вид.

Новите Т-убийци са открити по време на рутинен скрининг на кръвни проби от банката на Уелс, докато специалистите търсели имунни клетки, които могат да се борят с някои видове бактерии. Откритите имунни клетки носят на повърхността си неизвестен досега рецептор (MR1), който действа като кука, която се забива върху протеините, които се придържат към повърхността на повечето видове ракови клетки и никога не се появяват върху здрави.

В последващи лабораторни изследвания клетките с открит нов рецептор са в състояние да разпознаят и унищожат раковите клетки на:

– белите дробове
– кожата
– кръвта
– ректума
– гръдния кош
– костите
– простатата
– яйчниците
– бъбреците
– шийката на матката

… това по същество са всички най-често срещани видове ракови клетки.

Според проф. Андрю Сюел, директор на научните изследвания и експерт по клетъчна биология от Медицинския университет в Кардиф, това откритие предоставя възможност за създаване на универсален лек за рак.

„Това е много мотивираща находка, никой не предполагаше, че съществуват такива клетки“, каза той пред репортери на BBC. „Това е шанс да се излекува всеки пациент. Преди никой не е вярвал, че подобно нещо някога ще бъде възможно.“

Статия за откритието беше публикувана вчера в списанието Nature./zdrave.to

Добавете Вашия коментар

TOP