Вдигат с 8.5 години възрастта за пенсиониране на миньорите

23 септември 2014 | 20:01
0 коментара
Вдигат с 8.5 години възрастта за пенсиониране на миньорите

С 8 години и половина ще се увеличи от следващата година възрастта за пенсия на миньорите. Това ще стане, като се спре действието на параграф 4, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване, който заковава пенсионната възраст за работещите под земята на 45 години.

Отпадането на целия параграф 4 е част от плана професионалните пенсионни фондове да започнат да плащат пенсии на работещите в първа и втора категория от началото на 2015 г. Той е бил обсъждан в консултативния съвет за реформа на осигурителната система към служебния социален министър Йордан Христосков.

Предложението е внесено от асоциацията на пенсионните дружества.

Негов автор е самият Христосков, който го подготвил като експерт, преди да стане служебен министър на труда и социалната политика, съобщава в. "24 часа", позовавайки се на членове на съвета.

Частните фондове да започнат да плащат от началото на 2015 г., но категорийните работници да получават и втора пенсия от НОИ, която да допълва доходите им, предвижда предложението. Идеята е НОИ да изчислява размера на пенсията, след което да се види каква част може да се покрие от личната партида на работника в професионалния фонд. Държавното обществено осигуряване ще поеме разликата между изчислената пенсия и тази, която плаща частният фонд.

Разновидност на това предложение е до 2022 г. НОИ да продължи да плаща изцяло пенсията на категорийните работници, но да започне увеличаването на възрастта им за пенсиониране. 


Добавете Вашия коментар!