ВАС отмени решението на правителството за втори лифт в Пирин

30 Юли 2018 | 17:14
1 коментара
Общество

Върховният административен съд отмени решението на правителството от края на миналата година за промени в действащия план за управление на Национален парк "Пирин". Поправките, приети без екооценка на 29 декември 2017 г. предоставяха възможност за сечи и строителство на големи площи от парка и предизвикаха масови граждански протести в цялата страна.

Ето какво се казва в решението на съда:

- Строителството на нови ски писти и прилежащата към тях инфраструктура противоречи на режима на територията по чл. 21 на Закона за защитените територии. Т.е. няма как да строят ски курорти в националните паркове.

- Строителството на водохващания без посочване, че са само за питейни нужди, противоречи на режима на територията, определен от чл. 21 от Закона за защитените територии

- Преди промените в плана за управление на Национален парк Пирин да бъдат приети от Министерски съвет през декември 2017 г., те е трябвало да бъдат подложени на процедурите по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие, каквито обаче не са били направени. Това се налага, защото те засягат защитени зони и трябва да се приложи европейската Директива за екологична оценка.

Правителството може да обжалва на втора инстанция това решение на съда в 14-дневен срок.

Източник: Kmeta.bg

Добавени коментари

Рупчин публикува:
30 Юли 2018 | 23:12
Разрешението за строеж на ски писти и прилежащата към тях инфраструктура се отнася само за буферната територия на ски зоната, която е само 2% от територията на национален парк Пирин. Ама явно лобизмът на псевдо еколозите е стигнал и до ВАС!

Добавете Вашия коментар

TOP