Варненска фирма със съдружник благоевградчанина В. Магурев взима всички апетитни обекти в Югозапада

07 Юли 2017 | 23:22
0 коментара
Общество

Варненската фирма „БГ ЛЕНД КО” ООД ще санира сградите на Районното управление на полицията и РС „Противопожарна безопасност и защита на населението” в гр. Петрич. Стойността на проекта е 849 518,34 без ДДС, или над 1,2 млн. лв., които ще бъдат отпуснати по оперативна програма „Региони в растеж”.

Фирмата, в която съдружници са благоевградчанинът Велимир Иванов Магурев и Боян Ангелов Бончев, е с основен предмет на дейност строителство на сгради и капитал от 205 000 лв. Заедно с офертата дружеството е представило и 2 бр. удостоверения за добро изпълнение от  „Агро резерв“ ООД и община Благоевград – и двете за качествено саниране на различни обекти. Любопитно е, че „Агро резерв“ ООД е фирма за търговия със зърно, други разлики между нея и „БГ ЛЕНД КО“ обаче няма – тя също е варненска фирма, регистрирана е на същия адрес и съдружници в нея са отново Боян Бончев и Велимир Магурев, тоест от името на едната си фирма Бончев и Магурев са си дали препоръки за другата фирма, че санират много добре.

Самият Магурев е доста известен в родния си Благоевград като собственик на първата заложна къща „Виги“, той бе подсъдим по 3 дела за измами с недвижими имоти, по които адвокат му беше настоящият заместник-кмет на Петрич Илко Стоянов. В Благоевград Магурев получи условна присъда и конфискация на имуществото, но преди потвърждаване на присъдата и от софийските съдебни инстанции по жалбите на ощетени благоевградчани той напусна Благоевград и се засели във Варна, където се захвана с крупен бизнес. През 2009 г. „БГ ЛЕНД КО“ се появи в списъка на участвалите в скандалните заменки на Държавната агенция по горите – тогава компанията на Магурев и Бончев придоби 20 000 кв.м в Каварна на цена 8.58 лв. на кв. м. Няколко години по-късно Магурев започна доста активно да участва в икономическия живот на Разлог и Благоевград и със строителната си фирма спечели няколко обществени поръчки, обявени от ЮЗДП – Благоевград и община Благоевград. В областния център на Пиринско фирмата му пое и санирането на доста блокове по националната програма за енергийна ефективност.

Според офертата на Магурев и Бончев, представена в Петрич, „БГ ЛЕНД КО“ ще топлоизолира сградите на полицията и пожарната за 90 дни. Точно този срок е посочен като минимален в изискванията на община Петрич към евентуалните кандидати за участие в обществената поръчка. Същият срок стана и причина за отстраняване от участие на другия кандидат да санира полицията и пожарната – благоевградската ЕТ „Маргарита – П Иван Костадинов“. Явно Костадинов не е прочел внимателно изискванията към участниците, защото посочил в офертата си, че може да топлоизолира сградите за 81 дни, и по тази причина бе отстранен от конкурса.

По същата обществена поръчка има и втори победител, който ще санира сградата на общината. Участникът по тази обособена позиция беше само един – самоковската фирма „КСВ Инженеринг“ ООД с представител Красимир Вуков. Тя ще изолира сградата за 90 дни срещу 693 000 лв. с ДДС.

ВАНЯ СИМЕОНОВА/ в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP