ВАРИАНТ: На детска градина през седмица, ако има много желаещи

18 Май 2020 | 12:46
0 коментара
Общество

До дни трябва да стане ясно кога ще отворят детските градини и за колко деца ще има място в тях. Здравните власти вече съобщиха, че децата в група ще бъдат двойно по-малко от обикновено - не повече от 10-12, пише Нова тв.

Родителите вече попълват онлайн анкети с отговор на въпроса: „Ще пуснат ли децата си, когато отворят градините?”. Ако се окаже, че желаещите са повече от предвидените места, е възможно посещенията да са на смени - през седмица.

За здравния контрол се разчита основно на съвестта на родителите. Децата няма да минават през медицински изследвания, за да не се образуват опашки пред кабинетите и лабораториите. Всяка сутрин на входа ще бъдат връщани децата с видими симптоми на заболяване. На случаен принцип ще бъдат тествани за коронавирус и част от учителите. В случай положителна проба, под карантина ще бъде цялата градина.

Официално от днес заработиха детските кухни. Те са 75 на територията на столицата и приготвят меню за над 5 000 деца. Всички служители вече са минали през тестове за коронавирус. Не е установен нито един заразен, а помещенията, в които се приготвя храната, са дезинфекцирани.

„Преди да отворим, яслата и раздавателният пункт бяха основно почистени след това и дезинфекцирани. Закупили сме предпазни маски и шлемове за персонала, ръкавици и дезинфектанти. Целият персонал премина през бързи тестове и всички те са отрицателни”, обясни директорът на 35-а детска ясла Росица Стоянова.

Добавете Вашия коментар

TOP