Валерия Велева: ГЕРБ, вразумете се! Спрете гаврата с Конституцията!

02 Октомври 2020 | 00:11
0 коментара
Политика

В края на днешния парламентарен ден ГЕРБ решиха да внесат решение за съставяне на временна комисия, в която да върви някакъв дебат за новата им проекто-конституция и това след два-три месеца да доведе до свикване на ВНС.

Хора, това звучи абсурдно! Гротескно. Обидно.
Могат още много думи на гняв да се изброят, които да онагледят бруталното отношение на управляващата партия към парламентаризма и към върховния орган на държавата - Конституцията.

След като професионалната общност им каза директно, че това, което са представили като проект е "недоносче", нескопосан и неграмотен препис на 90% от сегашната конституция; след като огромната част от общественото мнение декларира, че този парламент няма легитимност да пристъпи към конституционна промяна; след като БСП и ДПС заявиха, че няма да дадат гласовете си нито за проекта, нито за свикване на ВНС, управляващите напук и на инат внасят в парламента решение за комисия.
Това е гавра! Политическа наглост!


ГЕРБ, защо го правите?
С 15% доверие в парламента и с близо 80% недоверие искате да пристъпите към нещо, за което народът не ви дава правомощия!

Кой ще влезе в тази комисия, чиято работа трябва да започне на 2 номеври?
Проф. Киров ли? Проф. Близнашки ли? Георги Марков ли? Учени? Преподаватели? 

Къде са на ГЕРБ конституционалистите, юристите?

Къде е Съгласието?
Как се пише конституция ей така, на крак, без да има наложителна политико-обществена необходимост от нея, без да се е променило нещо в държавата, и най-важното - без да има подкрепата на обществото? Дори и Брюксел изрично го каза вчера.

Всяка конституционна реформа трябва да бъде обект на задълбочен и приобщаващ дебат и въз основа на подходящи консултации с всички заинтересовани страни, особено с гражданското общество, и да бъде приета с възможно най-широк консенсус“, пише в проекто-резолюцията за България на Европарламента от днес. 

 

В България консенсус за конституция няма! Точно обратното - пише се нова конституция зад гърба на обществото и против интересите на обществото.
Кой го прави?
Глупците! Или политически екстремисти, които искат да взривят държавата?

Не е вярно, че площадът иска ВСН и видите ли, това е отговорът на ГЕРБ към протестиращите, както заяви днес Тома Биков. Площадът вече иска само едно - оставка.
Още по-абсурдна е тезата, която развиват от ГЕРБ: да свикаме сега ВНС на всяка цена, да му дадам там някакъв текст на проект, пък после великите депутати да се оправят, да го променят както си искат.

Не може някой да е написал "чернова" на проект за конституция и заради това да се свиква ВНС.


Не! За да се свика ВНС, трябва да се изработи смислен, качествен проект за конституция, зад който да застане обществото. То да е убедено, че точно този вариант на Основен закон отговаря на неговите изисквания и виждания за бъдещето. И депутатите от сегашното НС с чест и достойнство да се подпишат под него и с гордо вдигнати глави да го пратят на бъдещото ВНС.
А не да се прави опит за пращане на едно кюспе, сътворено за срам и позор, чиято подкрепа е откупена с отдадени плажове и "забравени" съдебни дела. Ето това ще напише един ден историята за "конституционното" упражнение на ГЕРБ.

 

И за слепите е ясно, че с това решение мнозинството иска да осмисли оставането си на власт.
Да приемем за нормално, че ГЕРБ настоват да си изкарат мандата, защото до редовните избори остават пет месеца.

Но защо трябва през това време да вършат глупост след глупост?
За да докажат, че оставането им на власт е вредно!

И даже опасно...Епицентър/

Автор:

Добавете Вашия коментар

TOP