Валери Симеонов съзря Троянска война за концесиите на плажовете

20 Декември 2018 | 07:20
1 коментара
Политика

Концесионирането на морските плажове предизвика остър спор в парламента.

 

Депутатите дори удължиха работното си време до приемането на разглежданите промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), с които срокът за отдаване на плажовете на концесии по нов ред се удължава с две години. В резултат на разправията в пленарната зала текстовете, които предизвиката поредния парламентарен скандал, бяха оттеглени.

 

Темата обаче предизвика такава бурна полемика, че лидерът на НФСБ Валери Симеонов я сравни с Троянска война. Той раздаде и "ролите" - себе си видя като Менелай, а вносителят на поправките в ЗУТ Данаил Кирилов от ГЕРБ - като Парис. 

Симеонов обаче явно се сети, че НФСБ е партньор във властта и предупреди, че двете партии - Обединени патриоти и ГЕРБ, не трябва да влизат в опустошителна война. 
 

Бившият вицепремиер обвини Министерството на туризма, че крие папки с данни за концесиите, че те се раздавали задкулисно. За 12 плажа се явил само един кандидат. Според Симеонов се правели подаръци на мутрите. 

Заради яростните спорове в парламента се яви и министърът на туризма Николина Ангелкова. Според Кирилов - за да обоснове разликите в двата режима - по Закона за Черноморското крайбрежие и по Закона за концесиите.

 

Ангелкова разясни, че поправките в закона се налагат, защото иначе от 1 януари "ще изпаднем в правен вакуум" относно контрола на плажовете.

 

„Тази година стартирахме около 25 процедури за отдаване на плажове на концесия. А от 1 януари ще изпаднем в правен вакуум. До края на годината остават много малко работни дни. Изискахме миналата година концесиите за морските плажове да бъдат извън обхвата на Закона за концесиите, защото те са със специален предмет, сезонен характер и неслучайно има и специален Закон за Черноморското крайбрежие. И предвид това, че до март сме длъжни да подготвим сезона и да обявим неохраняемите плажове, изискваме редица действия, които да бъдат направени. А това, че няма изрични срокове в Закона за концесиите, на практика изцяло блокира работата на Министерството на туризма с тази сфера“, заяви Ангелкова пред медиите в парламента.

 

А от трибуната министър Ангелкова обяви: "Ако не удължим срока за отдаване на плажовете на концесии по новия ред, ще стане голяма каша в управлението на плажовете и в осигуряване безпроблемното протичане на летния туристически сезон!"

 

"Кашата я има и сега. Кашата я прави правителството! Вие си се карате, а ние трябва да ви гледаме сеира, туристите, концесионерите", не издържа и се включи в спора и Георги Свиленски от БСП.

 

Според социалиста от мнозинството са внесли "скапан" закон.

Така освен Ангелкова и Симеонов, чиято вражда е стара, принос за вдигането на градуса на напрежението по темата внесоха и червените.

 

Данаил Кирилов се държи като абсолютен законодателен терорист, скочи зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков. Взривявате отвътре всички принципи на законодателство, ядоса се той.

Кирилов отвърна - от тук нататък щял да гледа на червения депутат като на комсомолец ентусиаст. 


В резултат на дебатите Данаил Кирилов оттегли спорното си предложение. И аргументира решението си така: "Вече ще стане ясно кой е за затворените комплекси, за отворените комплекси и за отворената търговия." 
Опозицията приветства решението му с аплаузи. Епицентър

Добавени коментари

288 публикува:
20 Декември 2018 | 14:24
Даниел Кирилов - визия и изказ на олигофренннннннннн!!!!!!

Добавете Вашия коментар

TOP