Валери Симеонов остава вицепремиер, за да не дойдат БСП и ДПС на власт (ВИДЕО)

24 Октомври 2018 | 01:09
0 коментара
Политика

"Г-н Симеонов не е имал предвид да обижда майките. Не приемаме искането за оставка. Това не е решение, това означава БСП и ДПС да се върнат на власт". Това коментира председателят на ВМРО и съпредседател на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов след заседание коалиционния съвет, на което не присъстваха Волен Сидеров и представители на "Атака".

 

„Изразих моето становище пред г-н Симеонов. Той дълго и нашироко обясни какво е искал да каже и че не е имал предвид да обижда майките. Аз мисля, че подсказах днес на празника на тези, които бяха. Какво означава оставката на един вицепремиер – или падане на правителството. Вчера бях много впечатлен от факта, че г-жа Корнелия Нинова ме призова аз да бъда човекът, който да свали правителството, искайки оставката на Валери Симеонов", коментира той.


"Да заместим НФСБ с Воля на Марешки, също не е решение", подчерта Каракачанов. 

"Стигнахме до извода, че г-н Симеонов трябва да внимава как говори. За мен е много по-важно това какво правим. Правителството си е свършило работата, осигурили сме 150 милиона лева повече за хората с увреждания. Аз не бих го казал по този начин и бих използвал други изразни средства. Но пак казвам, че за мен оставката на един вицепремиер не е решение. Това означава сваляне на правителството", подчерта Каракачанов. 

"Не примемам обвиненията, че сме си замълчали", коментира лидерът на ВМРО обвиненията от страна на "Атака", че войводите не са реагирали на искането на НФСБ за сваляне на доверието от Волен Сидеров и на настояването на атакистите за оставка на вицепремиера Симеонов. 

"Коалицията „Обединени патриоти“ в последните 6-7 месеца не работи, занимаваме се с вътрешни проблеми. Оттук нататък решението е едно – който ще работи – да работи в коалицията. Ние не можем да се отклоняваме от онези идеи в нашите програми на „Обединени патриоти“ и програмата за управление. Ще поставяме инициативите, които имаме предвид, на вниманието на колегите, ще ги информираме, както досега. Ако има отговор по тези инициативи – работим заедно, ако няма – работим по отделно“, допълни още Каракачанов. На въпрос дали съществува малката коалиция, Каракачанов уточни, че тя съществува, но има сериозни проблеми. 

Във връзка с отсъствието на Волен Сидеров от Коалиционен съвет Каракачанов коментира: "С коалиционните си партньори няма как да се справям. Справям се с противниците си. Не приемам обвинението, че ние сме си замълчали. Когато имаше подобно искане за смяна на председател на ПГ, ние казахме, че не сме съгласни. Лично смятам, че в една коалиция трябва да има диалог, а не престрелки пред медиите и съм го казвал много пъти“, допълни още Каракачанов. 

Валери Симеонов на свой ред заяви, че не може да има нищо общо между свалянето на доверието от Волен Сидеров като председател на парламентарната група и искането за неговата оставка като вицепремиер. 

"Ясно е, че не съм казал нито дума срещу децата. Валери Симеонов не е изрод, има инвалид у дома си. Съвсем не е това смисъла", обясни Симеонов. 

"Аз не съм звяр, аз много добре виждам какви са децата. Упрекът ми беше срещу майките, които ги извеждат по площадите", каза лидерът на НФСБ и заяви, че до момента не е влизал в обяснителен режим от чисто технически съображения. 

"Вчера включително аз си направих труда за пореден път да ви запозная с целия текст, който съм произнесъл. Валери Симеонов не е изрод. Той има очи на главата си и видимо се вижда, че част от децата имат физически недъзи. Те са с деформирани крайници. Нима някой от вас допуска, че съм такъв изрод, че ще кажа, че тези деца се преструват. Съвсем не е това смисълът. Още веднъж ви моля, прочетете внимателно какво съм казал“, каза Симеонов и обясни, че също гледа човек с увреждания у дома си. 

Той уточни, че е имал предвид, че майките казват, че децата са болни, а ги държат и на дъжд и на студ по време на протестите. 

„Когато вадите две фрази, едната е "кресливи майки", след това се добавя другата фраза на „уж болни деца“ - това не е вярно“, допълни още Симеонов. Той посочи, че не вижда причина да се извини и поясни, че не е правилно разбран. 
 

"Надявам се отсъствието на Волен Сидеров от Коалиционен съвет да е засега, ще полагаме доброжелателни усилия да се събираме и да решаваме проблемите. Ние отново ще поканим Волен Сидеров и Атака на заседание, на което да обсъдим имаме ли проблеми, нямаме ли и трябва да ги решим или трябва по този неособено хигиеничен начин да ги прекараме през медии и през големия партньор ГЕРБ, който няма вина за нашите отношения“, допълни Симеонов. 

"Ние ще полагаме и занапред доброжелателни усилия да се събираме и да си решаваме проблемите. Няма проблем, който да не може да бъде решен", допълни още Симеонов. 

На въпрос дали съществува малката коалиция, Симеонов отговори: „Коалицията е съставена за общо участие в парламентарни избори за 44-ото Народно събрание. Тя е съставена с коалиционно споразумение, което е подписано лично от мен и от колегите. Коалицията съществува, докато съществува това споразумение. То не е нарушено, въпреки че има много сериозни разминавания, на които сте свидетели напоследък. Последното се получи днес, когато за наша изненада нашият партньор не дойде“, каза Симеонов по отношение на липсата на Волен Сидеров на заседанието. 

„Ние забавихме началото на заседанието. Писахме sms-и, пробвахме да се чуем. Отговориха ни, че няма да дойдат, но това бе чак на единия час. Аз не съм направил опит с оглед на тези атаки, които са отправени лично към мен“, допълни Симеонов и уточни, че няма намерение да засилва конфликта.

 


"На вота на недоверие ще отидем като коалиционни партньори, не съм сигурен как ще гласува "Атака". Първата точка от дневния ред е гласуване на вота на недоверие, а не моето изслушване. Предложението на БСП е 24-26 октомври. Видях предложението до Цвета Караянчева. Те искат или утре, или вдругиден, или в петък да е първа точка", допълни Симеонов по повод поисканото от БСП негово изслушване в парламента. На въпрос дали е сигурен как ще гласува "Атака" на вота, Симеонов обясни, че не е. „Не съм сигурен и как ще гласува „Воля“, не съм сигурен и как ще гласува ДПС“, допълни вицепремиерът. 

По отношение на взаимното оттегляне на доверие, Симеонов уточни, че става въпрос за оттегляне на доверието на депутатите от НФСБ към председателството на Волен Сидеров. По думите му това може да се промени на заседание на парламентарна група, която да отсъди и гласува. Симеонов уточни, че не става въпрос за махане на вицепремиера или на председателя на ПГ на „Обединени патриоти“. 

„Различни са ситуациите. Ние не отричаме, не искаме да омаловажим участието на "Атака" в тази коалиция, но съгласно нашето коалиционно споразумение, председателството на групата е въпрос на решение на групата. С мнозинство се взима групата“, допълни още Симеонов. На въпрос какво ще се случи, ако от "Атака" продължат да искат неговата оставка, Симеонов уточни, че трябва да има желание за оттеглянето му от страната на Каракачанов и на премиера Бойко Борисов.

 

 

Каракачанов: Оставката на вицепремиера Симеонов не е решение

Добавете Вашия коментар

TOP