Валери Симеонов обвини Хекимян и Венелин Петков в корупция. БТВ: Заставаме зад тях!

11 Февруари 2020 | 19:26
0 коментара
Общество

Валери Симеонов обвини в корупция водещия на сутрешния блок на бТВ Антон Хекимян и директора на „Новини, актуални предавания и спорт“ в телевизията Венелин Петков.

От бТВ излязоха с позиция, че застават зад своите служители.

„Зная за корумпирани телевизионни водещи. Ето ви го един Антон Хекимян, ето ви го един Венелин Петков. Какви са тези, на които им е казано на 15 декември цялата история на Найденови и за престъпната схема на Божков с ощетяване на държавата със стотици милиони, и са мълчали? Аз бих пратил прокуратурата при тях, да ги разпита.”

Това заяви в ефира на БНТ днес заместник-председателят на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов, който е и вносител на промените в закона за хазарта.

„Има закон, има Наказателен кодекс. Всеки, който знае за престъпление, е длъжен да докладва на съответните институции. Защо не са го направили?”, попита председателят на НФСБ, допълвайки, че не е проверил лично дали някой от споменатите от него журналисти е подал сигнал.

"Не трябва да подценяваме информацията за вътрешно-фирмения скандал между оператора на най-големите лотарийни игри Васил Божков и неговите съдружници от семейство Найденови. Трябваше да се изнесе тази информация. Хората, които са упражнявали контрола, са били зависими. Това е конкретно Комисията по хазарта. Там става въпрос за много сериозни корупционни зависимости”, обяви още Симеонов.

Според него в целия свят има корупция, но въпросът е да има ефикасна борба срещу нея. Повод за коментара му бе решението на САЩ за черен печат на съдия Андон Миталов.

"Бяха изнесени данни за злоупотреба с невнасяне на данъци в размер към онзи момент между 210 и 260 млн. лв. за периода от началото на тези лотарийни игри. Виждате, че напоследък Агенция "Държавна финансова инспекция", както и данните от финансово министерство, говорят за 3-4 пъти по-голям размер на нанесени щети на държавния бюджет. Това даде основания аз да внеса този втория законопроект и самата ситуация помогна много”, каза още Симеонов.

По-късно от bTV Media Group разпространиха следната позиция:

Днес в национален ефир депутатът Валери Симеонов направи безпочвени твърдения относно почтеността на директора на „Новини, актуални предавания и спорт“ в bTV Media Group Венелин Петков и водещия на „Тази сутрин“ Антон Хекимян.

bTV Media Group заявява, че застава твърдо зад своите служители и ще подкрепи всички правни мерки, които те биха предприели срещу депутата.

Във връзка с това и с новите неверни и подвеждащи твърдения на бизнесмена Цветомир Найденов относно работата на редакцията на bTV, бихме искали да напомним, че ролята на журналистиката е да разкрива истината след проверка и разследване на информация.

Журналистите от нюзрума на bTV всекидневно печелят доверието на милиони зрители, защото следват установените в цял свят критерии и принципи на професията. Те информират отговорно, като се основават на факти, независимо от случая и от времето, необходимо за проверка на информацията.

Всяко очакване, че новините и актуалните предавания на bTV могат да служат за платформа на едностранни твърдения и изявления, е напълно неоснователно. Подобни изказвания са подвеждащи и рушат разбирането на аудиторията относно същността на журналистиката и нейната роля в обществото.

По-късно с лична позиция излезе и Венелин Петков.

Венелин Петков: Позор, г-н Симеонов, ще се видим в съда!

"За протокола: документите, които Цветомир Найденов учтиво ни предостави, са жалбите му до Прокуратурата. Те са надлежно заведени там поне две седмици преди той да започне да търси изява в bTV. Позор, господин заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Ще се видим в съда."

Това написа в профила си във Фейсбук Венелин Петков./Епицентър

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP