Валери Симеонов настигна Пеевски по богатство

16 Май 2018 | 13:55
0 коментара
Любопитно

Вицепремиерът Валери Симеонов управлява бизнеси за стотици милиони и се готви да навлезе в телеком бизнеса, пише "Делник".

След разразилите се големи скандали около вицепремиера Валери Симеонов през последните дни, екипът на Делник реши да провери дали наистина, както твърди новинарският сайт Actualno, вицепремиерът иска да придобие контрол над национален мобилен оператор. По време на проверката, се натъкнахме на официалните данни за оборотите и печалбите на всички фирми на Валери Симеонов, в които вицепремиерът притежава основен дял.

В търговския регистър има информация за седем фирми на Валери Симеонов, като две от тях изглеждат пряко свързани с телевизия Скат. Това са компанията “Скат” ООД и “Скат ТВ” ООД.

Вицепремиерът Симеонов притежава дялове и в “Ситинет Ко” ЕООД (с едноличен собственик на капитала “Скат” ООД), “Скат Транс” ООД и “Скат Телеком” и “Скат Инвест” ООД. От 2010 година до момента, дружествата са реализирали приблизителни приходи от 108 милиона лева, което автоматично превръща вицепремиерът в най-богатият бизнесмен сред политиците, след Делян Пеевски. Фактът, че телевизия СКАТ не е сред 30-те най-гледани телевизии в България поставя въпроса от какви дейности са натрупани тези приходи?! В търговския регистър липсват справки по икономически дейности на споменатите фирми.

В началото на март 2018г. вицепремиерът предлага мобилните оператори да станат полу-държавни след като Теленор, Виваком и Мтел се чудят дали да му предоставят тяхната инфраструктура, за да може премиерът да направи първия виртуален мобилен оператор – “Скат Телеком”. Вицепремиерът предприема политически ход, за да изпълни бизнес начинанието си.

Интересен е фактът, че в края на миналата година една от фирмите на Симеонов – “Скат Попово” променя своята дейност на “осъществяване на далекосъобщения чрез далекосъобщителна мрежа за пренос на данни” и променя името си на “Скат Телеком”. По – задълбочено проучване показва, че в края на 2017г. точно пет компании – доставчици на интернет и телевизия са обявили проекти за създаване на виртуален мобилен оператор. “Нет 1”, “Нетера”, “СКАТ Телеком”, “Телекабел” и “Телесим”. Всички тези дружества са искали да пуснат до края на годината тъй наречения MVNO (от mobile virtual network operator), който използва мрежите на големите мобилни оператори. От думите на изпълнителният директор на “Нет 1” Петър Ризов пред “Капитал” в началото на тази година става ясно, че не всички от мобилните оператори са оказали съдействие при взимането на такова решение. Това е забавило процесът по регистрирането на новите оператори, включително и на този на вицепремиера Валери Симеонов. Няма и месец след това, вицепремиерът Валери Симеонов предложи държавата да има дял и в телекомуникационните компании в България с цел да изплаши операторите и да ги накара да забързат процеса по регистриране.

Тези факти показват бизнес плановете на вицепремиера ни, който винаги е твърдял, че е влязъл в правителството “по задължение”, а бизнесът му е мястото, където се чувства в свои води. Остава въпросът редно ли е да се използва политическата персонална власт за лични бизнес цели!

Добавете Вашия коментар

TOP