Валери Симеонов имал усещането, че живее в парламентарна монархия

20 Февруари 2019 | 15:06
0 коментара
Общество

Човек остава с впечатление, че България не е парламентарна демокрация, а парламентарна монархия, отсече лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Бившият вицепремиер направи коментара по повод обрата на ГЕРБ да преосмислят решението си за прага на преференциите и да върнат старото положение.

Това действие дойде след изявление на премиера Бойко Борисов, който даде команда за заден ход след извънредно събиране на Изпълнителната комисия на партията. НФСБ ще остане на убеждението си, че 5% праг за ЕП и 7% за НС не е добър.

"Ние сме против намаляването на прага, защото даваме възможност в НС да влязат неопределено количество байганювци, хора с болни амбиции и средства, които си купуват местата в парламента", споделя позицията на ДПС и лидерът на НФСБ.

Иначе все още от партията му били отворени за разговори с "Атака" и ВМРО за общо явяване на евроизборите, но Симеонов не можел да спре да го номинират собствените му партийни организации. Той обвини, че задкулисно другите му двама партньори действат за самостоятелно явяване. 

"Ние не можем да чакаме и да се правим, че не виждаме как паралелно другите две партии се подготвят за самостоятелно явяване", обвини той партньорите. И разкри, че от два месеца преговори досега само пет минути отделил лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, за да разговарят за явяването на евроизборите. 

"От друга страна сме отворени за разговори. Още известно време ще бъдем отворени, доколкото технологично позволява", добави Симеонов.

Той е категоричен, че 17 българи в ЕП не могат да обърнат политиката на ЕС, но тези избори били важни от вътрешнополитическа гледна точка. "Те са изключително важни от гледна точка на мобилизация на партийните структури, симпатизанти и избиратели. Така че ще ни е интересно да видим какъв резултат ще имаме", каза Симеонов. Той обясни, че е отсъствал от вчерашния съвет на голямата коалиция поради други ангажименти.

Добавете Вашия коментар

TOP