Валентин Златев: В Ботевград има организирана престъпна група (ВИДЕО)

09 Януари 2020 | 08:34
0 коментара
Общество

"В Ботевград има организирана престъпна група. Тя събира пари от населението за 9 млн. куб. метра вода, а плаща на държавата за 2.5 млн. куб. м. Останалите пари са присвоени", това коментира председателят на Надзорния съвет на "Лукойл" Валентин Златев пред Би Ти Ви по повод драмите в Ботевград и предупрежденията, че скоро и в този град след Перник ще има водна криза.

 

По думите на Златев нарушенията в града се случват поне от 2016 г. За всички нередности той е сезирал прокуратурата, като е готов днес да го направи още веднъж.

Златев посочи, че Ботевград ползва вода от язовир "Бебреш", за която трябва да си плаща, но местното ВиК дружество дълго време е нямало договор с държавното "Напоителни системи". Това става едва през 2016 г., когато се подписва договор за 2.5 млн.лв. куб. метра вода. По негови данни обаче общината е събрала от жителите на града средства за 9 млн.лв. куб. метра, като останалите са присвоени.

Златев заяви, че ВЕЦ-ът на баща му, за който кметът на Ботевград Иван Гавалюгов твърди, че е източвал нерегламентирано вода от язовир "Бебреш", не работи от поне 16 мсеца, както е установила наскоро и разпоредената от премиера Бойко Борисов проверка. По думите му е имало само 2 профилактични пускания през май и юни 2019 г. за около 800 хил.куб.метра вода, които са незначително количество. "Смешно е да се твърди, че един язовир може да се източи за 14 дни профилактино пускане на вода", заяви той.

Шефът на надзорния съвет на "Лукойл" разказа и, че Ботевград е лицензиран да черпи вода от 28 водоизточника - 23 сондажа и 5 водохващания, нито един от които обаче в момента не работи. Язовир "Бебреш" не е сред тях, той е построен през 1987 г., за да се ползва за промишлени, а не за питейни нужди, подчерта той. "Кой кога е разрешил язовир "Бебреш" да се ползва за питейна вода и защо той става единствен източник", попита Златев.

По думите му още през 2016 г. е констатирано, че водата, която получават ботевградчани от този язвор, идва не от тръбата, по която трябва. Това става чрез 8 байпасни връзки към тази тръба, като освен това няма и пречиствателни станции.

Според Златев атаките на кмета идват от неразбиране, че народната любов може да се спечели, борейки богатите, както и за отклоняване на вниманието от това, че Върховният административен съд е отстранил Гавалюгов от поста заради конфликт на интереси. Той посочи 5 заповеди, издадени от кмета Гавалюгов по молба на бизнесмена Гавалюгов. Съобщено бе и за 25 хил.лв., дадени от кмета на съдружника му, притежаващ местна телевизия.

 

Златев подчерта, че през 2016 година е съставен протокол и е констатирано, че тръбата от която може да се получава вода за Ботевград не функционира и това водоснабдяване се осъществява от 8 байпасни връзки, а през 2019 година тези връзки стават 17. Дружеството "ВиК Бебреш" дължи на държавата около 2 млн. лева за вода, обясни още той.

 

"Не си говоря с кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, виждал съм го точно два пъти. Попитайте го къде е водата от язовир "Бебереш" и къде са парите, които се събират за ползваната вода. 

На територията на общината действа организирана престъпна група, която събира пари за 9 млн. куб. метра вода, а дава пари на държавата за 2 млн. куб метра вода. Ще сигнализирам компетентните органи. Става въпрос за кражба от населението на Ботевград, става въпрос за ощетяване на държавата и това става със знанието на кмета Гавалюгов", категоричен е тоЙ.

Отново искам да подчертая, че язовир "Бебреш" е за стопански цели и това прави водата негодна за пиене. Г-н Иван Гавалюгов е знаел за нередностите с водата на града. Той е олигарх, каза още Златев.

Бизнесменът каза, че ако не било уважението към баща му, би разрушил ТЕЦ „Бебреш“, тъй като загубата няма да е голяма.

 

"Кметът Гавалюгов е сред най-крупните бизнесмени в Ботевград, той притежава цялата власт там, вкл. и медийна, и е христоматиен пример за олигарх", посочи Златев, който посочи, че говори в лично качество на гражданин и не смята себе си за олигарх, както е определян.

 

Валентин Златев: В Ботевград има организирана престъпна група

 

Добавете Вашия коментар

TOP