Вътрешният министър Валентин Радев сподели пред журналисти в кулоарите на Народното събрание докъде е стигнало издирването на двамата рецидивисти, които преди повече от месец избягаха от Централния софийски затвор.

„Търсим ги, напредък има, всеки понеделник професионалното ръководство отговаря пред министъра, а в сряда и пред премиера докъде са стигнали по седем важни случая, сред които и с бегълците от Софийския затвор, но не мога да оповестя подробности“, каза министърът.

Той посочи:

„Лошата новина ще бъде, ако те са все още в държавата или навън и направят нещо лошо, на което са способни,

това ни притеснява най-много“. Радев увери, че се работи „на педал“, органите трябва да стигнат до финала – да намерят бегълците.

Премиерът е доволен, че се работи. „То е като на футболен мач – не е важно дали губим, а дали работим сърцато“, обясни министърът, попитан за реакцията на Бойко Борисов по хода на издирването.

Относно хулиганските прояви по стадионите и снимката на малки деца с изрисувани свастики по телата им, която разбуни духовете в социалните мрежи, Радев заяви:

„Стремим се МВР, служителите му да излязат от стадионите,

желанието е да се раздели отговорността на ведомството от тази на футболната федерация във връзка с футболното хулиганство. Родителите на въпросните деца се издирват“. Министърът е убеден, че те са го направили под чуждо внушение, а не е техен избор, защото са малки.

Побоят над зам.-кмета на Ловеч той определи като безобразие и посегателство върху властта.

За изтеклите карти още през 2016 г. на повечето от служителите на МВР

и полицаи Радев обясни, че е заради забавена обществена поръчка, но скоро новите стикери ще бъдат залепени на служебните документи.

Двамата въоръжени рецидивисти Радослав Колев и Владимир Пелов избягаха от Централния софийски затвор на 3 април. Появи се информация, че хигиенистка в затвора е единствената, която се е опитала да спре двамата избягали престъпници, факт, който министърът на вътрешните работи Валентин Радев отрече. Освен това министърът на правосъдието Цецка Цачева и Валентин Радев обясниха в парламента, че две министерства – на вътрешните работи и на правосъдието са знаели, че Владимир Пелов Стефанов, се е готвел да избяга още преди повече от година.

Владимир Пелов Стефанов излежава 30-годишна присъда за въоръжен грабеж на златарско ателие, отвличане, включително и на дете, и стрелба по полицаи през 2011 година, уличен е в две убийства – на братя от Ботевград. Неговият син беше арестуван по подозрение, че му е помогнал.

27-годишният Радослав Колев излежава присъда от 26 години за убийство по особено жесток начин на служител на НАП заради сексуална закачка.