Валентин Радев: Изключително сме притеснени от развитието на пожара, който стигна до с. Влахи

28 Август 2017 | 20:08
0 коментара
Общество

"Изключително сме притеснени от развитието на пожара, който стигна до Влахи, това каза на брифинга в 17 ч. днес вътрешният министър Валентин Радев.

В петия ден от пожара между Кресненското дефиле и Пирин планина огънят стигна и пламна гората над с. Влахи. Всичките 27 души от селото бяха евакуирани. Положението там вътрешният министър Валентин Радев определи като тревожно. Гасят хеликоптери, всички сили са съсредоточени там, каза на брифинга в 17 ч. вътрешният министър.

На 5 км над селото евакуираните жители гледаха как селото им гори и подаваха сигнали на тел. 112. От там им отговаряха, че в селото има 60 пожарни. Кметският наместник пък им каза, че вече могат да се приберат в селото, за да помагат. Полицаите, застанали по пътя към селото след разклона за х. „Загаза”, обаче ги спряха и връщаха всички, казвайки, че имат заповед. Една пожарна се отправи към селото към 14 ч., местните хора твърдяха, че тя е първата, отправила се към селото. Хората искаха да ги пуснат, за да си спасяват животните и къщите. "Хората не виждат пожарните, защото те стоят там, където трябва", отговори им министър Радев. "Обстановката се усложни основно заради силния вятър. Спасихме селото, евакуирахме хората. Надяваме се пожарът да не достигне къщите. Засега такава опасност няма. Всичките ни сили са съсредоточени там", каза на брифинга министър Валентин Радев.

Той призова за повишено внимание при боравене с открит огън и даде пример с поредния инцидент, станал този следобед в благоевградското село Горно Българчево, при който възрастна жена едва не се запалила, докато изварявала буркани за зимнина.

"С премиера сме в постоянна връзка. Вертолетите ги видяхте, на всеки четири минути правеха курс от Ощава до Влахи, за да изсипват вода. Аз лично им засичах времето. Огънят обаче е много силен и продължаваме да се притесняваме", каза още вътрешният министър. В момента се търси площадка, откъдето да се ограничи разрастването на пожара.

Радев обърна внимание и на недобросъвестни водачи, които не пропускат автомобилите със специален режим. "Забелязваме, че има шофьори, които се движат неконтролируемо, пречат на колите да дойдат насам. Не само на пожарните, но и на останалите със специален режим. На няколко пъти се наложи да правим разпореждания да ги пропускат", недоумява Радев. Жандармерията вече е напуснала периметъра на пожара. В сила обаче остават засилените мерки за сигурност в засегнатите села. "Полицията е в селата. Въвели сме пълен режим - трябва да се знае кой влиза и кой излиза, това особено се отнася за външните хора", уточни министърът. Той, както и екипите, работещи пети ден на терен, се надяват синоптичната прогноза за валежи през утрешния ден да се сбъдне. "Молим се за около 20 литра на квадратен метър - да се успокои малко огънят, да се намалят усилията на екипите, които дни наред работят неуморно", каза още Валентин Радев.

Добрата новина за него си остава липсата на пострадали огнеборци, горски служители и военни, както и изгорели къщи. "Хората да са спокойни, да стоят и да чакат. Благодарим им за това, че искат да се включват в гасенето, но засега опасността е твърде голяма и не бихме рискували живота им. Нека оставим на специалистите да посрещнат първия удар на огъня", предупреди и областният управител Бисер Михайлов. "Няма пожар в селото, няма опасност за къщите. Грижим се и за животните, някои от които се отглеждат по европейски програми, за лешоядите - също", увери министърът на вътрешните работи, който апелира за спокойствие и търпение от страна на местните жители. /БГНЕС 

Добавете Вашия коментар

TOP