Важно за зрелостниците! Зам.-министър Таня Михайлова с последни инструкции преди матурите

17 Май 2019 | 11:14
0 коментара
Общество

Броени дни остават до провеждането на държавните зрелостни изпити.

Тази година матурата по български език и литература ще бъде на 21 май, а по избираем предмет - на 23 май. За нормалното провеждане на всички изпити от Министерството на образованието и науката са предприели необходимите мерки.

Освен квестори за нормалното протичане на изпитния ден, във всички зали, в които ще се провеждат изпити и ще се размножават изпитните материали, е осигурено и видеонаблюдение, за да няма опити за преписване и нарушаване на правилата за изпитния ден.

Зрелостниците подали заявления за явяване на матура по български език и литература са малко над 52 600, а за втори ДЗИ – близо 42 000.

За изпита по желание заявление са подали 888 ученици, а да държат изпит за  получаване на Степен на професионална квалификация желаещите са над 10 400 ученици.

По време на изпита зрелостниците  трябва да носят лична карта и служебна бележка за допускане. Учениците ще сядат на точно определените за тях места в залите. На зрелостните изпити се ползва химикалка с черен цвят. ДЗИ продължават 4 астрономически часа. Важно е да се отбележи, че продължителността на втория модул на ДЗИ по АЕ е изравнен както по всички чужди езици, а продължителността на втория модул по география е изравнен с другите обществени науки.

Зрелостникът няма право да си тръгне до 60 минути след началото на първия модул. Веднъж напуснал, той не може да се връща. Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13 юни 2019 година.

Добавете Вашия коментар

TOP